TRAŽIMO OBRAZLOŽENJE ZA ODLUKU O PRIJEMU TZV. KOSOVA U SKUPŠTINU NATO! Đukanović: Ovo je direktno kršenje Rezolucije 1244
Foto: Nemanja Nikolić

šef delegacije srbije u skupštini nato

TRAŽIMO OBRAZLOŽENJE ZA ODLUKU O PRIJEMU TZV. KOSOVA U SKUPŠTINU NATO! Đukanović: Ovo je direktno kršenje Rezolucije 1244

Politika -

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO Vladimir Đukanović razočaran je zbog odluke da se na Stalnom odboru PS NATO razmatra unapređenje statusa Prištine iz statusa posmatrača u status pridruženog člana i istakao da ukoliko se ta odluka još jednom ne razmotri, Narodna skupština Srbije bi mogla da "razmotri svrsishodnost daljeg učešća u radu PS NATO".

- Poštovani gospodine Šerba, sa velikim razočaranjem i zabrinutošću smo primili vest da je na nedavnom održanom sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a u Talinu razmatrano unapređenje statusa tzv. 'Skupštine Kosova' u okviru PS NATO, iz statusa posmatrača u status pridruženog člana, pa Vas molimo za obrazloženje ove, za nas, sasvim neočekivane i neutemeljene odluke - naveo je Đukanović u pismu upućenom predsedavajućem PS NATO koje je podelio na paltformi "X".

Ukazao je da tzv. Kosovo nije nezavisna država, te da se ovom odlukom ne samo pravi presedan u okviru PS NATO, već i direktno krši Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija. Podsetio je da tzv. Kosovo nije članica UN, kao i da nije dobilo priznanje od svih članica te organizacije, kao ni od sviih članica NATO-a.

- Podsetiću vas da je proteklih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje tzv. Kosova. Veoma nesrećna koincidencija je da je Republika Srbija upravo 24. marta 2024. godine, kada je objavljena navedena odluka Stalnog odbora PS NATO, obeležavala 25. godišnjicu od početka agresije NATO na našu zemlju. Takođe, potvrđivanje ove odluke predstavljalo bi "nagradu" za bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih institucija u Prištini i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji - poručio je on.

Šef delegacije Srbije navodi i da je delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u PS NATO duže od 20 godina, počev od 2002. godine, i da je ostvarila korektnu i uzajamno korisnu saradnju "o čemu svedoče i ocene o konstruktivnom pristupu naše delegacije u ovoj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji tokom više od dve decenije".

- Želeo bih da još jednom jasno istaknem da se snažno protivimo dodeljivanju pridruženog statusa tzv. Skupštini Kosova i nadamo se da ova odluka neće biti potvrđena na narednom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO pa od vas očekujemo čvrste garancije da to pitanje neće biti stavljeno na dnevni vanrednarednog zasedanja - navodi se u pismu.

Izrazio je uverenje da će PS NATO još jednom razmotriti svoju odluku, i upozorio da bi u suprotnom Srbija mogla da razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO.

- Uvereni smo da ćete još jednom pažljivo razmotriti ovo osetljivo pitanje, imajući u vidu sve navedene činjenice. U suprotnom delegacija Narodne skupštine Republike Srbije će biti prinuđena da pažljivo razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO - zaključio je Đukanović.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:29

RUSIJA JE SPREMNA ZA SUKOB SA NATO PAKTOM I UBEĐENA JE U POBEDU! Đukanović iz Moskve: Srbima se dive posebno iz DVA RAZLOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track