PRIŠTINA 11 GODINA VRŠI SPINOVANJE, PRIKRIVANJE ISTINE I MANUPULACIJU! Đurić: Kurti i njegov režim eskalirali nasilje nad Srbima
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia, MSP

neispunjene obaveze

PRIŠTINA 11 GODINA VRŠI SPINOVANJE, PRIKRIVANJE ISTINE I MANUPULACIJU! Đurić: Kurti i njegov režim eskalirali nasilje nad Srbima

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da već 11 godina Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština i da za sve to vreme manipuliše međunarodnom zajednicom koja, kako kaže, nagrađuje Aljbina Kurtija i njegov režim "za jednostrane, provokativne i destabilizujuće poteze viznom liberalizacijom i učešćem u međunarodnim forumima".

- Prošlo je više od 4.000 dana otkako se Priština obavezala na uspostavljanje Zajednice srpskih opština potpisivanjem Briselskog sporazuma – jedina obaveze koju je Priština morala da ispuni, a koju do danas nije uradila. Četiri. Hiljade. Dana - istakao je Đurić na društvenoj mreži "X".

Kako je naveo, to je 11 godina spinovanja, prikrivanja istine i manipulacije međunarodnom zajednicom.

- Zajednica koja se pokazala kao nesvesna ne samo lažnih obećanja i laži koje im se redovno serviraju, već i kontinuiranih napada na Srbe – i fizičkih i psihičkih, kao i kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava. Nažalost, pogoršanje položaja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji seže mnogo dalje od ovih užasnih 11 godina - eskalira već decenijama - poručio je Đurić.

Štaviše, ističe ambasador, "svedoci smo kulminacije nasilja od 2021. godine, otkako su Aljbin Kurti i njegov etnonacionalistički režim došli na vlast".

- Samo u protekle tri godine u pokrajini je bilo 499 etnički motivisanih napada na Srbe. Napada koji su orkestrirani i dobro planirani u Kurtijevoj opasnoj agendi. Osim povremenih verbalnih osuda od strane nekih međunarodnih aktera, Kurti i njegov režim daleko su od toga da budu sankcionisani zbog svojih nedela ili neispunjavanja obaveza. Ustvari, oni bivaju nagrađeni za svoje jednostrane, provokativne i destabilizujuće poteze viznom liberalizacijom i učešćem u međunarodnim forumima - zaključio je Đurić.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track