NABAVKA "RAFALA" NE PREDSTAVLJA KRŠENJE VOJNE NEUTRALNOSTI! Oglasilo se Ministarsto odbrane, evo šta navode
Foto: Shutterstock

NABAVKA "RAFALA" NE PREDSTAVLJA KRŠENJE VOJNE NEUTRALNOSTI! Oglasilo se Ministarsto odbrane, evo šta navode

Politika -

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ocene iznete u javnost da nabavka 12 novih višenamenskih borbenih aviona tipa "Rafal", predstavlja navodno kršenje vojne neutralnosti Srbije krajnje neutemeljene i nekompetentne.

- Jedini razlog takvih javnih istupa je stvaranje veštačkog publiciteta i obmanjivanje javnosti - navodi se u saopštenju i dodaje: - Naime, proklamovana vojna neutralnost naše zemlje odnosi se, pre svega, na opredeljenje Republike Srbije da ne pristupa niti jednom postojećem vojnom savezu te da sve odluke o pitanjima svoje odbrane donosi samostalno i da za njih preuzima punu odgovornost. Upravo taj vid odgovornosti državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Republike, pokazalo je više puta u prethodnom periodu nastojeći da Vojsci Srbije obezbedi najsavremenije naoružanje i opremu dostupnu na svetskom tržištu - stoji u saopštenju. Iz Ministarstva podsećaju "da je Srbija u proteklih nekoliko godina realizovala niz nabavki savremenih letelica, raketnih sistema PVO, radara, borbenih vozila, elektronskih sistema i drugih sredstava od raznih zemalja uključujući Rusku Federaciju, Narodnu Republiku Kinu, Sjedinjene Američke Države, Španiju i Francusku".

- Svaka od navedenih nabavki sprovedena je isključivo prema zahtevima Generalštaba Vojske Srbije kao najvišeg stručnog štabnog organa koji je svoje procene zasnovao na potrebama naših jedinica, taktičko-tehničkim karakteristikama i kvalitetu sredstava NVO koji se mogu nabaviti na svetskom tržištu. Niti jedna od pomenutih nabavki, kao ni najavljena nabavka višenamenskog aviona „Rafal“ nije, niti može da predstavlja akt nepoštovanja vojne neutralnosti Srbije, već je isključivo čin državničke, patriotske i profesionalne odgovornosti za odbranu zemlje i bezbednost svih naših građana - navodi se u saopštenju. Ministarstvo odbrane je apelovalo na sve političke činioce u zemlji da pitanja odbrane izostave iz svojih dnevnopolitičkih agendi i da se ujedine oko nacionalnih i bezbednosnih interesa Republike Srbije, naročito u aktuelnom trenutku globalne nestabilnosti.

Kurir.rs

Bonus video:

03:11

SRPSKA VOJSKA NABAVLJA DODATNO NAORUŽANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track