SRBIJU TEK ČEKAJU NOVI PRITISCI! Analitičari: Moramo svom snagom u diplomatsku bitku!
Foto: privatna arhiva

SRBIJU TEK ČEKAJU NOVI PRITISCI! Analitičari: Moramo svom snagom u diplomatsku bitku!

Politika -

Naša država treba da krene u diplomatsku borbu, usmerenu pre svega prema onim zemljama koje ne priznaju tzv. Kosovo, kao i onim koje nikad nisu zaboravile istorijski značaj Srbije u brojnim svetskim događajima, poput borbe protiv fašizma, stvaranja Pokreta nesvrstanih i slično

Pritisci na Srbiju neće se zaustaviti na pokušajima prijema tzv. države Kosovo u Savet Evrope, što će se razmatrati 16. aprila u Parlamentarnoj skupštini SE, i nameri da se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN, složni su sagovornici Kurira, koji listom ocenjuju da naša država treba svom snagom da krene u diplomatsku borbu, i to usmerenu pre svega prema onim zemljama koje tzv. državu Kosovo ne priznaju, kao i onim koje nikad nisu zaboravile istorijski značaj Srbije u brojnim svetskim događajima, poput borbe protiv fašizma, stvaranja Pokreta nesvrstanih itd.

Mogućnosti za borbu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je najavio da će se Srbija sama političkim sredstvima suprotstaviti svim zemljama NATO i boriti do poslednjeg trenutka. A stručnjaci nemaju sumnju da Srbija treba, kao i da ima kapacitet, da se diplomatskim kanalima izbori sa ovim, ali i budućim pritiscima koji će uslediti. Tako nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović ističe da imamo mnogo mogućnosti za borbu, te da moramo da istražujemo i nove za zaštitu svojih interesa.

Živadin Jovanović
foto: Nebojša Mandić

- Uveren sam da imamo izaslanike na svim stranama sveta koji nose poruke našeg rukovodstva i mislim da će Srbija naići na razumevanje kod mnogih zemalja, pre svega globalnog juga, a ne samo Brisela. Primera radi, Afrika, Azija, Latinska Amerika, koje nikad nisu zaboravile ulogu Srbije u borbi protiv nacizma i fašizma, stvaranju Pokreta nesvrstanih, saradnju "jug-jug"... Pritom, i oni će lobirati kod svojih prijatelja za nas. Istovremeno, tu su i asimetrični odgovori, koji nekad mogu biti čak i efikasniji od direktnih, a to su recimo razmatranje zamrzavanja članstva u SE... - navodi Jovanović za Kurir.

Pritisci na maksimumu

I karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir kaže da po pitanju Evropske unije pritisak na našu zemlju upravo dostiže maksimum jer je, kako ukazuje, april kritičan mesec pošto se završavaju mandati u EU, ali dodaje da se pritisci ne završavaju po pitanju SAD.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

Napominje da je otpor Srbije svemu tome u funkciji jasnog stava da ne prihvata sve ono što je suprotno državnim i nacionalnim interesima, te da nastavi da upozorava na sopstvene crvene linije, ali i ukazuje u kakvu opasnost, recimo, Savet Evrope ulazi za sopstveno funkcionisanje i politički integritet.

- Treba da dižemo na noge države koje imaju drugačiji stav, od onih koje nisu priznale Kosovo do onih koje znaju koliko može da šteti i njihovim interesima ovakvo dešavanje. Moramo jasno da markiramo svoje argumente, kao i šta sve ovo može da proizvede kao posledicu - naveo je, između ostalog, Milivojević.

Dejan Miletić Pokušaće da zaustave Srbiju u daljem rastu i napretku

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za Kurir ocenjuje da će sve dok se ne završe izbori u Evropi sredinom maja, Srbija trpeti nastavak pritisaka.

- Oni će u kampanji koju su pokrenuli iskoristiti sve mogućnosti za napadanje Srbije, jednim delom i iz Stejt departmenta, pokušaće da sve pokrenuto valorizuju u pokušaju da zaustave Srbiju u daljem rastu i napretku. Pokušaće da naprave neku vrstu izolacije stvaranjem negativne atmosfere. Zato je naša borba višestruko važna, da pokažemo da nismo mek orah, da branimo istinu, pravdu i vrednosti EU, te da pokažemo da je sve to u interesu svih nas, te da ih odvratimo od narednih napada - naglasio je Miletić.

Bonus video:

00:51

IVICA DAČIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bili bismo lider u regionu da priznamo Kosovo, ali bi nas narod proklinjao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja