EU DEFINITIVNO IZLAZI IZ STATUSA NEUTRALNOSTI Ohridski sporazum postao zvanični uslov za ulazak Srbije u EU, EVO ŠTA TO ZNAČI
Foto: Shutterstock

EU DEFINITIVNO IZLAZI IZ STATUSA NEUTRALNOSTI Ohridski sporazum postao zvanični uslov za ulazak Srbije u EU, EVO ŠTA TO ZNAČI

Politika -

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i na Ohridu.

Formalna potvrda

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

Reč je o formalnoj potvrdi izmena koje su države članice na nivou ambasadora usvojile 15. aprila, čime su izmene i zvanično postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Kako se navodi u tekstu, Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji s Kosovom, u skladu sa aneksom o implementaciji, dogovorenim 18. marta. Dodaje se i da će se sve rasprave vezane za primenu sporazuma odvijati u okviru dijaloga pod okriljem EU, kao i da će na isti način biti dopunjena i agenda "Specijalne grupe Kosova za normalizaciju kako bi uključila obaveze Prištine koje proizilaze iz sporazuma".

Iako sporazum ne zahteva da Srbija prizna tzv. državu Kosovo, dokument sprečava Beograd da se protivi pristupanju samoproglašene vlasti u Prištini međunarodnim organizacijama kao što su UN, SE, EU ili NATO. Od Prištine se zahteva da obezbedi odgovarajući nivo samouprave za srpsku etničku zajednicu.

Naime, u tački tri Aneksa o implementaciji sa Ohrida predviđeno je da će obaveze iz ovog sporazuma postati sastavni deo pristupnog procesa za Beograd i Prištinu. U slučaju Beograda, reč je o pregovaračkom poglavlju 35, koje se bavi Kosovom. Ovo poglavlje, uz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, ima posebnu težinu u pregovorima o članstvu. Prema pregovaračkom okviru, izostanak napretka u ovim oblastima može da uspori ili zaustavi napredak i u svim drugim pregovaračkim poglavljima.

Nakon formalne potvrde, očekuje se da će izmene biti upućene Srbiji u formi pisma.

Pristrasnost

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da je ovo definitivno pritisak na Srbiju da defakto prizna Kosovo zato što, ukazuje, potpuna primena Ohridskog sporazuma zadire u naše crvene linije i stvara uslove da Kosovo stekne međunarodno pravni subjektivitet.

- To znači da EU definitivno izlazi iz statusa neutralnosti i da na ovaj način daje do znanja da je i dosad u politici vezanoj za kosovsko pitanje u suštini iskazala pristrasnost i odrekla se neutralnog statusa kao posrednika u normalizaciji. Ovo nalaže razjašnejnje i otvara pitanje da li EU zaista želi Srbiju u EU - naglasio je Milivojević.

Kurir.rs

Bonus video:

00:15

Ohrid, trilaterala, Vučić i Kurti za stolom sa Boreljom i Lajčakom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja