SUĐENJE TAČIJU I OSTALIM KOMANDANTIMA OVK: Bivši oficir potvrdio da je Glavni štab bio na vrhu lanca komande
Foto: Profimedia, Drustvene Mreže, Privatna Arhiva

HAG

SUĐENJE TAČIJU I OSTALIM KOMANDANTIMA OVK: Bivši oficir potvrdio da je Glavni štab bio na vrhu lanca komande

Politika -

Bivši oficir OVK Ramiz Ćerići potvrdio je danas, na haškom procesu Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na KiM i u Albaniji, da je 1998. Glavni štab bio na vrhu lanca komande OVK. U vreme zločina iz optužnice, 1998-99, Tači i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići bili su članovi GŠ OVK.

Zločine su, po tužiocima, počinili pripadnici OVK u više od 40 pritvora nad Albancima, Srbima i Romima, a kontrola i komanda GŠ OVK nad tim pritvorima pitanje je od suštinskog značaja na suđenju, prenosi Beta.

Dokazujući da je ta komanda i kontrola postojala, tužiteljka Silvija Daskoli pozivala se na reči Šabana Dragaja, starešine "121. brigade OVK" iz "operativne zone Paštrik" kod Prizrena, sa proslave Dana zastave, 28. novembra 1998. Dragaj je rekao da u OVK "postoji jedinstvena komanda, lanac komande na čijem je vrhu Glavni štab".

Tadašnji komandant jednog od bataljona u 121. brigadi, Ćerići, koji prisustvovao svečanosti, posvedočio je da je jedinstvena komanda postojala na nivou njegove jedinice, brigade i operativne zone.

Svedok je potvrdio i da je svojim vojnicima preneo pravilo ponašanja koje je dobio od više komande, kao i da je u njegovoj brigadi postojala vojna policija, čiji su zadaci i ovlašćenja bili uređeni posebnim uputstvom.

Ćerići je izjavio i da je tadašnji komandant vojne policije u brigadi Hadži Šalja govorio njegovim vojnicima o ulozi vojne policije, uključujući i "hapšenje sumnjivih".

U sudskom pritvoru u Hagu, Šalja trenutno čeka na suđenje pod optužbom da je jednog svedoka protiv trećeoptuženog Seljimija pokušao da zastrašivanjem ubedi da odustane od iskaza.

Hašim Tači
foto: Printscreen

Seljimija je Ćerići, u ranijim izjavama tužiocima, označio kao osobu koja ga je, kada je u aprilu 1998. došao iz Albanije na KiM, uputila u selo Krajmirovce kod Lipljana sa zadatkom da u tom kraju organizuje OVK.

Ćerići je Seljimija u tim izjavama nazvao "glavnim u Drenici".

Na kraju ispitivanja, tužiteljka Daskoli sugerisala je da je Ćerići naređivao i bio umešan u hapšenje, ispitivanje i zlostavljanje civila u selu Lapušnik kod Glogovca, jednom od poprišta zločina iz optužnice.

- Nikada nisam bio umešan u takve stvari, nikada - odgovorio je više puta Ćerići.

Ćerićija, u nastavku suđenja, unakrsno ispituju branioci optuženih.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka, ta krivična dela su kvalifikovana kao zločin protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločin.

Svi optuženi negirali su krivicu, a od hapšenja na KiM, u novembru 2020, pritvoreni su u Hagu.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

00:30

HAG: Tači i Veselji biće optuženi za dva nova logora i zločine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track