SUĐENJE TAČIJU U HAGU: Svedočio svedok zaštićen šifrom W02951, a evo šta je sudu rekao bivši starešina OVK
Foto: EPA Jerry Lampen

Zatvorena sednica je najviši nivo zaštite svedoka

SUĐENJE TAČIJU U HAGU: Svedočio svedok zaštićen šifrom W02951, a evo šta je sudu rekao bivši starešina OVK

Politika -

Iskazom zaštićenog svedoka optužbe na sednici zatvorenoj za javnost, danas je pred Specijalizovanim većima Kosova uHagu nastavljeno suđenje četvorici bivših vođa OVK, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

Optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK: Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom W02951, je 57. od početka suđenja 3. aprila prošle godine. Zatvorena sednica je najviši nivo zaštite svedoka.

Na kratkom javnom delu zasedanja, uoči početka svedočenja, Seljimijev branilac Erik Tali napomenuo je da je psiholog preporučio da se svedoku postavljaju "jednostavnija pitanja".

Ovu nedelju na suđenju Tačiju i saoptuženima obeležilo je svedočenje bivšeg starešine OVK Ramiza Ćerićija koji je potvrdio da je Glavni štab davao naređenja nižim jedinicama te albanske paravojske.

Ćerići je posvedočio da je naređenja Glavnog štaba dobijala i 121. brigada OVK, na području Prizrena, u kojoj je on bio komandant jednog od bataljona.

Pitanje komande i kontrole Glavnog štaba OVK nad podređenim jedinicama i pritvorima u kojima su držani, zlostavljani i ubijani Albanci, proglašeni za "kolaborante", Srbi i Romi, ključno je u ovom sudskom postupku.

Haški proces Tačiju i saoptuženima biće nastavljen u ponedeljak, 29. aprila.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika od kojih su najmanje 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine. Tužioci za izvođenje dokaza protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, po ranijoj odluci suda, imaju još godinu dana - do aprila 2025.

Prvobitno najavljen broj od 300 svedoka, tužioci su već smanjili na 200, a krajem maja, kako su najavili, obelodaniće dodatne mere za "sažimanje" predmeta, na koje su ih više puta pozivale sudije.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu. Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci. Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track