HAJKA IZ SARAJEVA SE NASTAVLJA, HOĆE CEO SRPSKI NAROD DA PROGLASE GENOCIDNIM! Evo protiv čega se predsednik Vučić ŽESTOKO bori!
Foto: Instagram Printscreen

PRAVA POZADINA NAMETNUTE REZOLUCIJE O SREBRENICI

HAJKA IZ SARAJEVA SE NASTAVLJA, HOĆE CEO SRPSKI NAROD DA PROGLASE GENOCIDNIM! Evo protiv čega se predsednik Vučić ŽESTOKO bori!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svom snagom se, danonoćno, diplomatski bori kako se srpskom narodu ne bi, potpuno nepravedno, nalepio žig da je genocidan, a da je ta lavovska borba naciji potrebnija nego ikada, te da su namere zvaničnog Sarajeva i pojedinih svetskih sila upravo takve - da se ceo srpski narod proglasi zločinačkim, pokazuje i zapaljiva izjava bošnjačkog profesora Seada Turčala.

On je upravo nedvosmisleno kazao šta se krije iza pokušaja da se nametne rezolucija pred GS UN o navodnom genocidu u Srebrenici, odnosno da je očigledna namera da se žigoše srpski narod.

Sead Turcalo
foto: AP Armin Durgut

- Ono do čega će usvajanje rezolucije u Generalnoj Skupštini dovesti, čega su oni svesni, jeste da će se ta globalna zajednica svakog 11. jula sećati genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kojeg su počinile policijske i vojne snage Republike Srpske, kako je presudio Međunarodni sud pravde u Hagu i zbog čijeg nesprečavanja je u istoj toj presudi krivom proglašena Srbija. To je istovremeno jedna vrsta moralme odgovornosti svih onih koji se nisu suprotstavili tome, a u čije ime je on činjen. Jer, tadašnje političko i vojno rukovodstvo i ebtiteta RS i Srbije da to čini, dakle, sve što čini čini u ime nacije. I tu leži ta moraln a odgovornost - rekao je Turčalo.

On je ponovio da je "genocid počinio celokupan sistem".

- Dakle, sistem, uključujući političke strukture, vojne strukture, jer genocid ne možete počiniti baš pojedinačno. Možete njim upravljati i tako dalje, ali ne možemo govoriti o pojedinačnom. Dakle, to je počinio sistem. S druge strane, kad govorimo o narodu, narod ne može imati krivičnu odgovornost. Ono što mogu građani imati u takvim slučajevima jeste ona moralna odgovornost - rekao je Turčalo.

Bonus video:

02:36

SRPSKI GENERAL RADISLAV KRSTIĆ PRVI U HAGU OSUĐEN ZA GENOCID! Kazna mu smanjena, ne daju mu na slobodu, SPREMA IZJAVU O POKAJANJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track