NASTAVAK SUĐENJA HAŠIMU TAČIJU: Svedok izjavio da mu je rođak 1998. nestao pošto ga je odvela OVK
Foto: Printscreen

HAG

NASTAVAK SUĐENJA HAŠIMU TAČIJU: Svedok izjavio da mu je rođak 1998. nestao pošto ga je odvela OVK

Politika -

Zaštićeni svedok opisao je danas, na haškom procesu bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju, kako mu je rođak nestao pošto su ga u okolini Orahovca 1998. odveli pripadnici OVK. Za ratne zločine na KiM i u Albaniji, 1998-99, zajedno sa Tačijem optužena su još trojica članova Glavnog štaba OVK - Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Identitet današnjeg svedoka zaštićen je šifrom 4710 i on je iskaz, posle svečane zakletve na albanskom, dao na zatvorenoj sednici, prenosi Beta.

Prema ranijim dokumentima tužilaštva, svedok je izjavio da mu je rođak 1998. nestao u selu Drenovac kod Orahovca.

Svedok se, zatim, raspitivao kod vojnika OVK o rođakovoj sudbini, ali ništa nije uspeo da sazna.

Porodica nestalog, po navodima svedoka, kasnije je saznala da je on ubijen.

Ime tog svedokovog rođaka je na spisku žrtava ubistva i prisilnog nestanka u optužnici protiv četvorice vođa OVK.

U Drenovcu je, kako piše u optužnici, bio jedan od pritvora OVK u kojem su počinjena zlodela nad Albancima, proglašenim za "kolaborante" sa srpskim vlastima, Srbima i Romima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u više od 40 takvih pritvora širom Kosova i u Albaniji.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track