BEOGRADSKA DELEGACIJA PREUZELA POSMRTNE OSTATKE TRI CIVILA SRPSKE NACIONALNOSTI: Ubijeni na KiM tokom 1999. godine
Foto: Foto: Kosovo Online

merdare

BEOGRADSKA DELEGACIJA PREUZELA POSMRTNE OSTATKE TRI CIVILA SRPSKE NACIONALNOSTI: Ubijeni na KiM tokom 1999. godine

Politika -

Predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica preuzeli su na prelazu Merdare od delegacije Prištine identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine.

Posmrtne ostatke Svetislava Đapa iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca u ime porodica od prištinske delegacije preuzeli su predstavnici beogradske delegacije, dok su posmrtne ostatke Momira Milenkovića došli da preuzmu članovi njegove porodice, prenosi Kosovo Online.

Sahrana posmrtnih ostataka biće obavljena u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa iskazanom željom porodica.

Stradali su identifikovani metodom analize DNK, nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

- Ovim je nastavljen proces identifikacije žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih - saopšteno je ranije iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

U službenim evidencijama Komisije za nestala lica vodi se još 567 lica kao nestalo u vezi sa sukobima na KiM.

Članovi porodice koji su danas dosli da preuzmu telo Momira Milenkovića kidnapovanog dok je obilazio kuću u Prizrenu istakli su da će sada barem znati gde mu je grob.

- On je kidnapovan 29. avgusta 1999. godine. Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga kidnapovali i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada ništa o njemu nismo znali. On je kidnapovan zajedno sa prijateljem muslimanom. Do sada se vodio kao nestao, a danas preuzimamo njegovo telo - rekla je supruga Ljiljana Milenković.

Ćerka Marica Stojanović istakla je da je telo pronađeno u Suvoj Reci i da će nakon 25. godina agonije on biti sahranjen u Velikoj Plani.

- U Prizrenu je kidnapovan, pred vratima - rekla je Stojanović, a supruga Milenković je dodala:

- Hvala Bogu kad smo ga pronašli. Barem da znamo gde mu je grob, da zapalimo sveće, do sada je sve bilo neizvesno. Telo je pronađeno u Suvoj Reci, sahranićemo ga u Velikoj Plani - kazala je.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track