PROMOCIJA NAUČNOG ČASOPISA NAPREDAK U GEOZAVODU Prisustvovao i Vučić: "Već 4 godine daje značajan doprinos akademskoj zajednici"
Foto: Damir Dervišagić

PROMOCIJA NAUČNOG ČASOPISA NAPREDAK U GEOZAVODU Prisustvovao i Vučić: "Već 4 godine daje značajan doprinos akademskoj zajednici"

Politika -

BEOGRAD - U Beogradu je večeras održana promocija naučnog časopisa "Napredak".

1 / 20 Foto: Damir Dervišagić

Promocija je održana u Geozavodu, a na njoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Poštovani urednici i saradnici "Napretka", srećan sam što sam ovde na promociji vašeg naučnog časopisa, koji već četiri godine daje značajan doprinos akademskoj zajednici, ali i širem društvu, omogućavajući prostor za razmenu ideja i promovisanje političke kulture i dijaloga. Vaša misija da obuhvatite teme poput međunarodnih odnosa, geopolitike, evropskih integracija, društvenih pitanja, od izuzetnog je značaja za razumevanje i unapređenje političke teorije i prakse. Verujem da će "Napredak" i u godinama pred nama nastaviti da bude mesto susreta teorije i prakse, da pruža platformu za akademske stvaraoce da objavljuju svoja istraživanja i analize, čime će nastaviti da doprinosi boljem razumevanju savremenih političkih izazova i podstiče konstruktivan dijalog u našem društvu. Želim Vam mnogo uspeha u daljem radu.", poručio je predsednik Vučić u objavi na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Na promociji se obratio prof. dr. Zoran Jeftović.

- Nimalo slučajno, prvi broj ovog časopisa se pojavio baš na Vidovdan. I nimalo slučajno, na koricama tog broja su se crveneli kosovsko-metohijski božuri, kao simboli naše strastvenosti i opredeljenja da čuvamo srpsko Kosovo. Otuda je časopis namenjen svima koji misle slobodno, kreativno, kritički i kojima su nacionalni interesi ispred lične koristi - rekao je Zoran Jeftović i dodao:

1 / 7 Foto: Damir Dervišagić

- Okupili smo tim bolji od Piksijeve reprezentacije. Imamo profesora Šuvakovića, kome je poverena oblast politike. Za sektor spoljne politike i međunarodnih odnosa zadužili smo našeg uglednog karijernog diplomatu, bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije, Ivana Mrkića.

- Rubriku 'Evropsko pravo i politički sistem Evrope' uređuje Branko Rakić, redovni profesor Pravnog fakulteta, šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose, i profesor Zoran Čupić sa Fakulteta političkih nauka, takođe jedan od vodećih eksperata u oblasti političkih sistema Evrope.

03:38

Obraćanje Zorana Jeftovića na promociji časopisa Napredak

Prisutnima se obratio i prof. dr. Uroš Šuvaković.

- Napredak je osnovan kako bismo imali jedan kvalitetan naučni časopis koji se bavi politikom, i teorijski i praktično. Predsednik Vučić mi je poverio zadatak formiranja časopisa sledećim rečima: 'Ti si uredio i osmislio, napravi sada jedan dobar novi časopis.' Odmah sam mu rekao, naravno predsedniče, zvati se 'Napredak'. I tako je bilo. Ime časopisa se nametnulo samo od sebe. Ta reč označava sve ono što je predsednik Vučić sa svojim saradnicima ostvario od kada je preuzeo rukovođenje Srbijom 2012. godine do danas - rekao je Uroš Šuvaković.

On je rekao da su najbrži modernizacijski procesi ono što karakteriše vreme vlasti predsednika Vučića.

- Tom brzinom se Srbija do sada nikada nije razvijala, nikada tako snažno i odlučno nije napredovala. Vučić je istinski sinonim za Napredak Srbije. I njen Napredak je rezultat njegove politike. I to nije samo tehnički, već ukupni društveni napredak, koji je vratio dostojanstvo i ponos Srbije unižavanoj i ponižavanoj posle 2000. godine. Otuda je bilo prirodno da časopis nosi naziv koji odražava postignuća onoga koji je njegovo formiranje inicirao - rekao je Uroš Šuvaković.

Promociji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, između ostalih ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobracaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar za rad i zapošljavanje Nemanja Starović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovic, ministar trgovine Tomislav Momirović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici diplomatskog kora i brojne druge zvanice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track