Čeda: Tadić iii Đilas meni je svejedno
Foto: KURIR

Poručio

Čeda: Tadić iii Đilas meni je svejedno

Politika -
Jovanović je rekao da će LDP sarađivati sa svima koji imaju fer odnos prema društvu, ali da "sigurno neće sarađivati sa Demokratskom strankom koja nastavlja da laže Srbiju o Kosovu"

BEOGRAD - Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da država mora da se obračuna s korupcijom i kriminalom, ali da tu borbu moraju voditi nadležne institucije, a ne da ona postane sredstvo za političke obračune.

"Apsolutno sam za to da se država obračuna sa korupcijom i kriminalom. Ali, ako želimo da vodimo ozbiljnu borbu protiv korupcije onda tu borbu moraju voditi institucije, tu borbu moraju voditi država i tužilaštvo, sudovi i to ne može postati sredstvo za politički obračun unutar vladajuće koalicije ili vladajuće koalicije sa prethodnom vladom", rekao je Jovanović.

Govoreći o obeležavanju 12 godina od petooktobarskog prevrata, lider LDP je rekao da sada ništa nije kao što je bilo pre 12 godina, istakavši da je Srbija "nesrećna, dezorjentisana i konfuzna, kao što je bila i tada", a da je društvo siromašnije za one čiji izostanak ništa ne može nadoknaditi.

Komentarišući izjavu predsednika Tomislava Nikolića da Srbija nema razloga da trči za datumom i papirom, Jovanović je rekao da se ne slaže s time, ali da Srbija prvenstveno mora da uradi evropske poslove.

Na pitanje s kim će LDP sarađivati među opozicionim strankama, on je odgovorio da opozicija treba da sarađuje, ali da "nije neophodno neko ritualno jedinstvo", pri cemu je važan i princip odgovornosti, koji jednako obavezuje stranke bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji.

"Mi smo tražili podršku od drugih opozicionih stranaka u našem nastojanju da izvršimo pritisak na vladu kako bi se vratio loš rebalans budžeta. On je bio loš ne samo po našem mišljenju, već je tako nešto kasnije potvrdio i ministar finansija", kazao je Jovanović.

Upitan da prokomentariše odnose u DS-u, Jovanović je rekao da je za LDP sasvim svejedno da li će tu stranku voditi Dragan Đilas ili Boris Tadić.

Jovanović je rekao da će LDP sarađivati sa svima koji imaju fer odnos prema društvu, ali da "sigurno neće sarađivati sa Demokratskom strankom koja nastavlja da laže Srbiju o Kosovu".

"Dobrodošli su svi koji žele da ozbljno doprinesu rešavanju problema u zemlji i mi smo na tu vrstu partnerstva spremni", kazao je Jovanović, ističući da bi u odnosu vlasti i opozicije trebalo da se, pre svega, ima u vidu opšti, odnosno javni interes.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja