Nikolić: Tražite  sve osim Kosova

Nikolić: Tražite sve osim Kosova

Politika -
Nisam se predomislio, rekao sam - ako moramo da odustanemo od Kosova bolje da zaboravimo na Evropu i pri tome ostajem, rekao je Nikolić

RIM - Evropa od Srbije može da traži sve, osim da odustane od Kosova, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je ponovio ono što je rekao i kada je postao predsednik, da EU Srbiju ne treba da stavlja pred izbor - ili članstvo u EU ili Kosovo.

"Nisam se predomislio, rekao sam - ako moramo da odustanemo od Kosova bolje da zaboravimo na Evropu i pri tome ostajem", kazao je Nikolić u intervjuu datom u Beogradu uoči današnje,prve zvanične posete Rimu.

Nikolić je potvrdio da Srbija želi u Evropu i da je to njen strateški cilj od 2000.

"Sproveli smo reforme u ekonomiji, pravosuđu, obaveštajnim službama, javnoj upravi, ali posle svega toga sada postoji preduslov vezan za Kosovo. To nije fer. Nemojte me pitati da li želimo u Evropu, pravo pitanje glasi - da li Evropa želi nas", kazao je NIkolić u intervjuu za italijanski dnevnik Korijere dela sera.

Na pitanje na kakve je ustupke spreman u vezi s Kosovom, Nikolić je kazao da je Srbija pod ogormnim pritiskom prihvatila niz sporazuma sa Prištinom. "Tada sam bio protiv, ali to su sada obaveze države i ja ću ih kao predsednik poštovati. Mi smo zemlja sa tradicijom i ne počinjemo iz početka, sa svakom novom vladom", dodao je. Povodom izjave koja je izazvala brojne kritike, da u Srebrenici nije počinjen genocid, Nikolić je italijanskom listu kazao da "Srbija nije umešan u taj zločin".

"Zločin su počinili pojedinci, pripadnici srpskog naroda. Skupština Srbije je osudila taj zločin, ali nije pomenut genocid, niko u Srbiji to ne naziva genocidom, pa ni ja", rekao je. Upitan da li bi, da je tada bio predsednik, uhapsio haške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Nikolić je odgovorio da predsednik države ne naređuje hapšenja, dodajući da su Karadžić i Mladić sada "zatvoreno poglavlje" jer su izručeni Hagu. Na pitanje zašto je izabrao Italiju za svoje prvo putovanje, Nikolić je rekao da između dve zemlje postoje višedecenijske veze, da je Fijat u vreme komunizma izgradio fabriku u Kragujevcu u kom je rođen. "I svi smo autobusom putovali u Trst, kupovali garderobu na Ponte Rosu, pili kafu.. Trst je bio naš prozor u svet", rekao je. Nikolić je istakao i da je Srbija sprema da ispuni sve preuzete obaveze iz dogovora sa Fijatom o fabrici automobila u Kragujevcu. "Platićemo dogovorenih 90 miliona u dve rate...Izgradićemo infrastrukturu i ispuniti obaveze", kazao je Nikolić za današnji Korijere dela sera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track