Najnovije vesti

EK: Politički dijalog sa Kosovom glavni uslov

EK: Politički dijalog sa Kosovom glavni uslov

Politika
U izveštaju ne postoji uslov o potpisivanju sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom, ali se Srbija ohrabruje da obrati posebnu pažnju na reformu sudstva, autonomiju ključnih institucija, kao što je Narodna banka Srbije i da ojača odnose sa susedima

BRISEL - U Izveštaju Evropske komisije o Srbiji  traži se da se ispuni obećanje o otvaranju političkog dijaloga sa Kosovom i garancije da Priština neće biti blokirana na putu ka EU .

U izveštaju ne postoji uslov o potpisivanju sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom,  ali se  Srbija ohrabruje da obrati posebnu pažnju na reformu sudstva, autonomiju ključnih institucija, kao što je Narodna banka Srbije i da ojača odnose sa susedima.

Funkcionisanje institucija je dobro, iako je postojao izborni proces. Srbija je nastavila punu saradnju sa Haškim tribunalom. Srbija lagano ispunjava obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ostvareni su vidljivi rezultati u razgovoru sa Prištinom, ali implementacija još nije sprovedena, stoji u Predlogu izveštaja EK, koji će sutra biti dorađen.

Srpsko tumačenje ugovora o učestvovanu u regionalnim konfrencijama je pojašnjeno. Novo rukovodstvo u Srbiji je podvuklo važnost implementacije svega dogovorenog.  Ispunjavanje ove obaveze je od ključne važnosti za dalji korak u procesu evrointegracija.  Potrebno je uložiti više napora u pregovore sa Kosovom. Potrebno je da napredak u odnosima sa Kosovom bude trajan i vidljiv.

"Ispunjavanje ove posvećenosti je ključno za otvaranje sledeće faze u evropskim integracijama Srbije", stoji u  Predlogu, koji će File sutra da predstavi.- Od Srbije se traži vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom i to je najvažnija stvar na koju će Evropska komisija ukazati u svom izveštaju - rekao je Peter Stano, savetnik za medije u kabinetu komesara Štefana Filea.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...