Dačića zabrinuo zahtev Evropske komisije

Izveštaj zatvara dijalog

Dačića zabrinuo zahtev Evropske komisije

Politika -
Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova koji se navodi u izveštaju Evropske komisije mogao da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

"Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom jer umesto da pomogne početku dijaloga ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet", rekao je Dačić na konferencije za novinare u Vladi Srbije pošto je od ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera dobio izveštaj o napretku Srbije.

Dačić je rekao da je iznenađen izostankom razumevanja za napore Srbije na njenom evropskom putu i napore u normalizaciji odnosa sa Prištinom i istakao da Srbija neće pomoći Prištini u zaokruživanju nezavisnosti Kosova.

"Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo pred nas postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta. Možda je poštenije tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo", rekao je Dačić novinarima.

Premijer je rekao i da se ta formilacija ne navodi u izveštaju EK već, kako je rekao, u drugom dokumentu EU, ne preciziravši kojem.Dačić je, takođe, dodao da će tražiti komentar od komesara EU Štefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

"Mi ne možemo da pomažemo Prištini da zaokruži svoju jednostrano proglašenu nezavisnost. Ako je ovo formulacija koja je sa naše strane pogrešno protumačena, bićemo spremni za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić. Dežer je danas predao Dačiću Izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU.

Srbija zaista nema nameru da nasilnim metodama narušava ono što predstavljaju administrativne linije Kosova i Metohije, ali ja sam shvatio da mi želimo dijalog i relaksaciju odnosa, statusno neutralni dijalog, a ne da pomažemo Kosovu da zaokruži nezavisnost", rekao je premijer.

"Ovo nas neće skrenuti sa evropskog puta, uvek ćemo izražavati želju da budemo članica EU, ali ovakve formulacije mogu samo da predstavljaju ometanje nastavka dijaloga i biće predmet ozbiljnih razmatranja sa naše strane", dodao je on.

Prema njegovim rečima, formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova "nije koristan potez", jer postoji i pet država EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Najvažnije je, kako je zaključio Dačić, da se u samoj oceni napretka u SrbijiEvropska komisija zadržala na kriterijumima koji su definisani u decembru prošle godine, gde se navodi implementacija postignutih dogovora sa Prištinom, nastavak dijaloga i vidljiv napredak, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Dačić je objasnio da Srbija nije pretnja miru u regionu, te da niko nema pravo da se ljuti na vlasti u Beogradu zbog toga što štite legitimne državne i nacionalne interese.

"Ako je neko mogao da bira vreme kada će izneti ovakve formulacije, izabrao je najgore. Zato sam iznenađen nerazumevanjem za napore koje Srbija pruža na svom evropskom putu i u cilju normalizacijeodnosa sa Prištinom, u uslovima kad su njene evropske integracije uslovljene teškim nacionalnim pitanjima", rekao je Dačić.

Srbija će, kako je poručio, nastaviti dijalog sa EU, jer je ništa ništa ne može sprečiti i udaljiti od Evrope, ali i upozorio da se čini da, kada je reč o Kosovu, mora biti dogovora a ne nametanja rešenja.

"Sve ćemo učiniti da ispunimo obaveze koje imamo, a koje je preuzela prethodnavlada. Žao mi je što ovakve stvari bacaju senku na dobre odnose sa misijom Evropske komisije i mnoge dobre stvari koje smo zajedno uradili", rekao je Dačić.

Premijer je, kako je rekao, zadovljan ocenama o toku reformi u Srbiji.

"Nastavićemo saradnju sa Evroskom komisijom u ispunjavanju kriterijuma sa ciljem harmonizacije našeg zakonodavstva i stvaranja evropskih vrednosti, jer je to u interesu građana", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track