Mićunović: DS preti podela

Upozorava

Mićunović: DS preti podela

Politika -
Ko god odnese pobedu 10. novembra na stranačkim izborima, treba da vodi računa o tome da Demokratska stranka mora da ostane moćna politička alternativa, kadrovski snažna, spremna da vrlo brzo preuzme odgovornost

BEOGRAD - Šef poslanicke grupe Demokratske stranke Dragoljub Mićunović upozorio je da postoji velika opasnost da se ta stranka podeli.

"Ko god odnese pobedu 10. novembra na stranačkim izborima, treba da vodi računa o tome da Demokratska stranka mora da ostane moćna politička alternativa, kadrovski snažna, spremna da vrlo brzo preuzme odgovornost i igra odlučujucu ulogu u političkom životu zemlje", rekao je Mićunović, koji je i predsednik Političkog saveta DS.

Prema njegovim rečima, za podelu stranke, "postoji interes pojedinih finansijskih moćnika, koji bi želeli da podešavaju svojim interesima privredna i finansijska kretanja i DS učine zavisnom od vlasnika krupnog kapitala".

"Postoji i želja vladajuće koalicije da izdele DS, jer je u tom slučaju lakše "vladati" u parlamentu", rekao je Mićunović.

Na pitanje da li postoji opasnost da se pocepa poslanicka grupa, Mićunović je odrečan i kaže da je atmosfera u klubu odlična i da se unutarstranačka pitanja i sukobi ne pokreću.

"Dogovoramo se o delovanju u parlamentu, i tu uvek nastupamo jedinstveno", rekao je on i dodao da posle stranačkih izbora mesto šefa poslaničke grupe demokrata umesto njega treba da preuzme neko mlađi.

Mićunović se nada da posle stranačkih izbora neće biti revanšizma i veruje da je to ključ opstanka, bez obzira pobedi li Boris Tadić ili Dragan Đilas.

"Znam da nekada male razlike mogu dovesti do velikih konflikata, ali nadam se da smo politicki sazreli. I da svaki član DS shvata da je mnogo bolje biti na okupu u ovim teškim vremenima", kazao je Mićunović.

Na pitanje da li je tačno da Tadić i Đilas pokušavaju da postignu kompromis pre glasanja - da Tadiću ostane funkcija, a da Đilas formalno preuzme rukovodenje strankom, Mićunović kaže da ne zna za takve razgovore.

"Ali, ima nešto drugo, što čitam sa lica članova DS - zebnju da ne dođe do rascepa i osećanje zadovoljstva i smirenja u svakoj prilici kada mogu jedinstveno da deluju, da pokažu solidarnost", dodao je Mićunović.

Na pitanje šta očekuje od izbora 10. novembra i da li veruje u pobedu Tadića, koga je i sam podržao, Mićunović je kazao da su izbori tajni i da je "nemoguće predvideti kako će glasati delegati, kada odu iza paravana i budu sami sa svojom savešću.

"Mislim da će do samog kraja biti neizvesno i da je u ovom trenutku nemoguće predvideti krajnji rezultat", rekao je on. Na konstataciju da je većina opštinskih odbora podržala Đilasovu kandidaturu i da mnogi smatraju da je time već određen ishod izbora, šef poslaničke grupe DS kaže da je "najvažnije da ne bude nekorektnih nastupa, da se očuva dostojanstvo stranke, da se ne pomišlja na bilo kakav revanšizam, da stranka ostane cela i funkcionalna, da pronademo neko rešenje da stranka koja ima 200.000 clanova, opstane".

"Članovi su ti koji treba da se pitaju, a ne samo funkcioneri", nastavio je Mićunović i dodao da se nada da će "delegati sa pravom glasa na skupštini, oslušnuti i šta misli baza i šta su pravi interesi i DS i Srbije".

"U DS ima mesta za sve i svi su nam ljudi potrebni. Trebalo bi da skupština stranke bude iskorišćena i za poziv da se okupe demokratske snage, koje su se u jednom trenutku razočarale i povukle. Rađanje i agresivni nastup ekstremne desnice upozoravaju da se za demokratiju valja neprestano boriti", rekao je Mićunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track