Rakijada: Nikolić poklonio litar "tomovače"
Foto: TANJUG

Poseta Makedoniji

Rakijada: Nikolić poklonio litar "tomovače"

Politika -
Nikolić je gradonačelniku Valandova poklonio domaću rakiju koju sam priprema na svom imanju u selu Bajčetina, nadomak Kragujevca

VALANDOVO - Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov posetili su u subotu tradicionalnu manifestaciju "Rakijadu" koja se u mestu Valandovu, na jugu Makedonije, održava 13. godinu za redom.

Dva predsednika su u Valandovu, gde se 20 takmičara nadmeće u pečenju lozove rakije, dočekani aplauzom, a od gradonačelnika tog mesta Nikolčeta Ćurlinovskog na poklon su dobili ikone Svete Petke, praznika koji pravoslavni vernici danas obeležavaju.

Nikolić je gradonačelniku Valandova poklonio domaću rakiju koju sam priprema na svom imanju u selu Bajčetina, nadomak Kragujevca. Dva predsednika su ranije danas u mestu Dojran posetili domaćinstvo srpske porodice Stupar, poreklom iz Bosanskog Petrovca, koji već treću generaciju žive na obali Dojranskog jezera.

Predsednik Nikolić obišao je danas dve vinarije u Demir Kapiji i Stobiju. Nikolić je prvo u Demir Kapiji obišao vinariju "Elenovi vila Marija" koja je smeštena u objektu koji je ranije pripadao porodici Karađorđević i pod zaštitom je Uneskoa, a potom i vinariju "Stobi".

Nikolić će u nedelju, poslednjeg dana posete, predvoditi državnu delegaciju na centralnoj manifestaciji povodom 100 godina od Kumanovske bitke kojom je u Prvom balkanskom ratu srpska vojska pobedonosno otpočela oslobađanje starih srednjevekovnih srpskih oblasti od viševekovne turske vladavine.

U delegaciji će, pored Nikolića biti premijer Ivica Dačić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić i član tog odbora Milorad Stošić. Centralna manifestacija biće održana kod Spomenika pobede srpske vojske na brdu Zebrnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track