Poslanici ponovo o izmeni Zakona o NBS
Foto: Kurir

Skupština Srbije

Poslanici ponovo o izmeni Zakona o NBS

Politika -
NBS je predložila da izmene budu donete u što kraćem roku, zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonom predviđenom rok

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeće danas novu sednicu na kojoj će, drugi put u aktuelnom sazivu, raspravljati o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS).

Tri meseca pošto je zakon prvi put promenjen, pred poslanicima se nalaze nove izmene, čije je donošenje NBS predložila po hitnom postupku, a u cilju, kako je obrazložila, dalje decentralizacije te institucije i usklađivanja sa Ugovorom o funkcionisanju Evropske unije (EU), odnosno pravnim tekovinama EU.

NBS je predložila da izmene budu donete u što kraćem roku, zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonom predviđenom roku.

Pojedina rešenja u prethodnim izmenama i dopunama tog zakona izazvala su nedoumice i dovela u pitanje njihovu usklađenost sa pravnim tekovinama EU, zbog čega je važno njihovo otklanjanje u postupku pregovora Srbije sa Unijom, ukazala je NBS.

Pošto se ta rešenja tiču institucionalne i personalne nezavisnosti centralne banke, potrebno je otkloniti sve nedoumice u tumačenju ovog zakona, pa se zbog toga predlaže što hitnije usvajanje ovih izmena i dopuna, stoji u obrazloženju predloženih izmena, koje je potpisala guverner Jorgovanka Tabaković.

Kako je navedeno u obrazloženju zakona, "osnovni cilj izmena je jačanje položaja NBS, pre svega svih aspekata njene nezavisnosti i samostalnosti, kao i preciziranje i unapređenje njenih funkcija, odnosno zaštita prava i interesa korisnika finansijskih usluga na način kako je propisano posebnim zakonom, predviđanje konsekutivnog mandata članova organa NBS da bi se obezbedio kontinuitet u njihovom radu i pravo funkcionera na sudsku zaštitu u slučaju razrešenja".

Skupština je početkom avgusta usvojila izmene Zakona o NBS, koje su, pored ostalog, predviđale da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.Nedugo zatim za guvernera NBS izabrana je zamenica predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković.

Zbog usvajanja novih izmena Zakona o NBS prekinuta je tekuća sednica parlamenta, koju su poslanici počeli 23. oktobra i na kojoj raspravljaju o 10 predloga zakona i drugih akata, među kojima je i Odluka o izboru Saveta guvernera NBS.

Tekuća sednica je po drugi put prekinuta. Prvi put je sednica prekinuta zbog usvajanja Zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, koji je omogućio da imovina i obaveze "Nove agrobanke" pređu na Poštansku štedionicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track