U 11 sati izveštaj o 100 dana rada vlade
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

U 11 sati izveštaj o 100 dana rada vlade

Politika -
Prva tačka biće izveštaj o radu vlade

BEOGRAD - Izveštaj o radu Vlade Srbije u prvih sto dana biće predsatavljen danas na sednici vlade, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima.

U saopštenju se navodi da će sednica početi u 11 sati, a prva tačka biće izveštaj o radu vlade.

Vlada Ivice Dačića, čiju okosnicu čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije, odmah po stupanju na dužnost promenila je Zakon o Narodnoj banci Srbije što je naišlo na kritiku Evropske unije, drugih međunarodnih organizacija i opozicije.

Nova vlada je uvela i mere štednje, povećala porez na dodatu vrednost na 20 odsto, a utvrdila i predlog državnog budžeta za 2013. kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto BDP.

Ukinuto je 138 parafiskalnih nameta, a Ministarstvo finansija priprema zakon o skraćenju rokova plaćanja za državu do 45 dana, a za privredu do 60 dana. Najavljeno je da će sredinom novembra u Srbiju doći misija Međunarodnog monetarnog fonda radi pregovora o novom kreditnom aranžmanu.

U borbi protiv kriminala nova vlast za sada nije postigla veće rezultate, ukazuje opozicija, kao i da je odustala od obećane "departizacije" uprava javnih preduzeća. Nova vlada je prihvatila sporazume koje je kosovskim vlastima uz posredstvo Evropske unije prihvatila prethodna vlast, a nastavak dijaloga očekuje se već narednih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track