Platforma o KiM uskoro u Skupštini Srbije

Branko Ružić

Platforma o KiM uskoro u Skupštini Srbije

Politika -
Vlada, za 100 dana rada po pitanju Kosova i Metohije "dostigla mnogo veći stepen odgovornosti i pokazala odlučnost" i da je "podigla pregovarački proces na mnogo viši politički nivo"

BEOGRAD - Funkcioner Socijalisticke partije Srbije Branko Ružić izrazio je očekivanje da će se platforma o Kosovu i Metohiji "vrlo brzo" naći pred poslanicima Skupštine Srbije, ukazavši da je značajno da se ta tema ne koristi za sticanje političkih poena.

"Mislim da će se platforma vrlo brzo naći pred poslanicima u parlamentu i sadržaće sve one elemente koji će praktično biti refleksija onog što je održivo i realno, a koji će se ostvariti u pregovarčkom procesu", rekao je sinoć Ružić.

On je u debati sa predstavnicima još pet parlamentarnih stranaka naglasio da je zato "veoma važno da tu temu ne koristimo za političke svađe", već da je potrebno da platforma dobije što veću podršku poslanika.

Ružić smatra da je Vlada, za 100 dana rada po pitanju Kosova i Metohije "dostigla mnogo veći stepen odgovornosti i pokazala odlučnost" i da je "podigla pregovarački proces na mnogo viši politički nivo".

Za razliku od funkcionera Srpske napredne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije, Zorane Mihajlovića i Vladimira Ilića, koji su pozitivno ocenili aktivnosti vlade u vezi Kosova i Metohije, opozicione stranke smatraju suprotno, uz ocenu da još ne postoji plan, odnosno platforma za nastavak dijaloga.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić smatra da je aktuelna vlada prihvatila obaveze prethodne vlade i da nije imala snage da "okrene drugi list". On je ocenio da je vlada dobila od zapada uverenja da ne treba da prizna nezavisnost Kosova, ali da zato u praksi treba "da uspostavi regularnu pravu granicu sa KIM, da natera Srbe da uzme lične karte i saobraćajne dozvole, da polako gasi institucije".

"Retorički se ne mora priznati nezavisnost KIM, a sve se čini da bi do toga došlo", rekao je Samardžić, dok je funkcioner Liberalno demokratske partije Bojan Đurić ocenio da aktivnost vlade o Kosovu i Metohiji karakteriše velika konfuzija.

Đurić je rekao da za razliku od kosovske skupštine, koja je raspravljala o svojoj platformi za nastavaka dijaloga sa Beogradom, kod nas tu ništa nije poznato. On je naveo da je naša platforma bila i državna tajna i da su postojale i kontraverzne izjave o tome da li će pregovri biti tehnički ili poltički.Funkcioner Demokratske stranke Nada Kolundžija smatra da je najvažnije što je aktuelna vlada "zauzela kurs i da je prihvatila sve što je prethodna vlada radila, pa čak i stratregiju oko toga da je najvažnije mirno pregovarati".

"U tome je najveć domet ove vlade kao i upravo činjenica da je premijer Ivica Dačić seo i razgovarao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, iako je prethodilo izborno obećanje da se to nikada neće desiti", rekla je ona.

Kolundžija je navela da je najznačajniji rezultat činjenica da se vlada opredelila za pregovore, uz primedbu "da su pre izbora govorili da postoji plan, a vidimo da ga još nema".

Mihajlović je kazala da je SNS dok je bila opozicija najviše smetalo to što nema nacionalog konsenzusa u vezi Kosova i Metohije i što su se sve odluke donosile u jednom kabinetu. Ona smatra da je jedan od najveći uspeha ove vlade to što smo se dogovorili i rekli jasno da "ne samo da ćemo formirati pregovarački tim, već i da ćemo izaći pred građane s onim što je naš scenario".

Mihajlović je naglasila da je za SNS posebno vazno i da brine o ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji.Ilić je ocenio da je Vlada pokazala daleko više odlučnosti kada su u pitanju Kosovo i Metohija i da je pokrenula potpuno jasan i transparent proces nastavka dijaloga. On je naveo da je u proteklom periodu bilo mnogo loših reči, previše zaklinjanja i obećanja, a nije bilo efekata, i da ljudi na Kosovu i Metohiji žive sve gore i gore.

"U potpuno jasnom transparentnom procesu će svi znati o čemu se pregovara i šta su rezultati, a ne da se dešava kao u prethodnom peridu", rekao je Ilić.Učesnici debate razmenili su mišljenja, uz isticanje svojih stranačkih stavova i o rešavanju pitanja nezaposlenosti kao i borbi protiv koprupcije i kriminala i nastavku evropskog puta Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track