Nije platforma papir za jednokratnu upotrebu

Marko Đurić

Nije platforma papir za jednokratnu upotrebu

Politika -
U ovoj fazi razgovori s Prištinom biće vođeni najviše o samim razgovorima i o sprovođenju sporazuma koji su dogovoreni u prethodnom periodu koji se tiču integrisanog upravljanja administrativnom linijom i drugih nerešenih pitanja, rekao je savetnik predsednika za spoljnu politiku

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić izjavio je danas da državna platforma za Kosovo i Metohiju nije papir za jednokratnu upotrebu, već dugoročna strategija koja treba da trasira put Srbije i najavio njeno brzo predstavljanje.

"Ne možemo naše ciljeve, a to je očuvanje državne teritorije, nacionalne kohezije i demokratsko jačanje ostvariti jednokratno, ali osnovne principe za njih moramo da iznesemo na javnoj diskusiji i iznećemo", rekao je Đurić za.

Povodom za danas najavljenih razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija Đurić je rekao da Dačić ne bi nikad ni počeo razgovore da nije dogovoreno kakav će država imati odnos prema postignutim sporazumima sa Prištinom iz prethodnog perioda.

"U ovoj fazi razgovori će verovatno još uvek biti vođeni najviše o samim razgovorima i o sprovođenju sporazuma koji su dogovoreni u prethodnom periodu koji se tiču integrisanog upravljanja administrativnom linijom i drugih nerešenih pitanja", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva današnjeg susreta Dačića i Tačicja biće priprema za dalje susrete, a biće reči i o sporazumima koji su već dogovoreni i o njihovom sprovođenju. Đurić je napomenuo da je dijalog Beograda i Prištine još uvek na samom početku, "duboko u inicijalnoj fazi" i tek narednih nedelja i meseci se može očekivati ulaženje dublje u suštinu samih odnosa Beograda i Prištine.

On je naglasio da su razgovori Beograda i Prištine po prirodi veoma teški, jer su stavovi dijametralno suprotni u suštinskim pitanjima i svrha razgovora je da se pokuša da se premoste neke od razlika i pronađu rešenja koja će biti uzajamno prihvatljiva.

"Dakle, potreban je taj neki najmanji zajednički sadržalac, a to neće biti ni lako ni jednostavno", naveo je Đurić dodajući da se i u Srbiji mora "upustiti u politički proces koji podrazumeva razgovor o svim osnovnim principima za vođenje pregovora, a naročito pre njihovog ulaska u suštinsku fazu".Strategija o Kosovu i Metohiji se, kako je dodao, može očekivati veoma skoro i u njoj će se najverovatnije nalaziti globalni principi za budući tok razgovora."Svi treba da dobiju priliku da se o tome izjasne.

Platforma koju Beograd priprema ima za cilj da zaštiti državne i nacionalne interese, ona uzima u obzir činjenicu da borba za Kosovo i Metohiju treba da bude rezultat sistematičnog delovanja svih državnih organa", naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, važno je da cela javnost, i politička i šira, dobije priliku da se izjasni o osnovnim principima za postizanje neke vrste rešenja između Beograda i Prištine, što će i biti slučaj.

Đurić je dodao i da kritike opozicije koje se tiču navodnog držanja u tajnosti ključnih segmenata strategije ne stoje, jer će se o njoj otvoreno razgovorati i svi će imati priliku da kažu svoj sud, ali, kako je dodao, ne treba pre vremena otkrivati sve adute Prištini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track