Vučić: Doživotno ćemo terati lopove
Foto: KURIR

Poručio

Vučić: Doživotno ćemo terati lopove

Politika -
Vicepremijer kaže da razmišlja o promeni Ustava kako krivično delo krađe državnih para ne bi moglo da zastari, URS ga podržao

BEOGRAD - Nema vrdanja.Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić rekao je da razmišlja o promeni Ustava Srbije kako bi se krivično delo krađe državnog novca svrstalo u red krivičnih dela koja nikad ne zastarevaju, poput ratnih zločina.

Ivanji: Izmenama bi takođe trebalo onemogućiti pozivanje na imunitet funkcionera
Ivanji: Izmenama bi takođe trebalo onemogućiti pozivanje na imunitet funkcionera

Kao i ratni zločin

- Razmišljamo o tome da, kao i Hrvatska, izmenimo Ustav i krađu državnih para proglasimo kriminalom koji ne zastareva, kao ni ratni zločin. Potrudićemo se da to bude u skladu sa evropskom praksom - rekao je Vučić. On je za Kurir izjavio kako smatra da je veoma važno da svi ljudi u Srbiji razumeju da se ne isplati krasti, da se ne isplati baviti se kriminalom i korupcijom.- I ta poruka će biti više nego jasna. Mi sad moramo da pronađemo najbolji pravni modus kako bi svakome bilo jasno da će i posle dvadeset godina, ukoliko je učinio takav zločin protiv naroda i državne imovine, odgovarati. Nije suština u pravnom mehanizmu, već u jasnoj političkoj volji, koju niko ni u budućim generacijama neće moći da promeni - naglasio je Vučić.Željko Ivanji iz URS za Kurir kaže da bi ovakvu ideju podržao.- Jedna od odredbi bi se odnosila na nezastarevanje krivičnih dela u oblasti privatizacije. Takođe, izmenama bi trebalo onemogućiti povezivanje na imunitet funkcionera ukoliko su izvršili krivično delo vezano za korupciju - naglasio je Ivanji i dodao da će promena Ustava biti neminovna, jer će on morati da sadrži poglavlje o EU.SPS se kolebaIpak, Branko Ružić iz SPS ne deli ovo mišljenje.- Najvažnije je da se svaki novi model, bilo ustavnih ili zakonskih promena, najpre sagleda kroz postojeće zakonodavstvo. Naravno da je uvek dobrodošlo sprečavanje bilo kakve krađe ili višeg stepena korupcije, ali smatram da u našem sistemu postoji sasvim dovoljno mehanizama da se izborimo s tom pošasti - kaže Ružić.

Pravda dolazi po svojeLider SNS juče je poručio svima koji su na narodnoj muci državnim parama stvorili svoje imperije da se ne isplati krasti.- Kad-tad pravda će doći po svoje - rekao je Vučić.

Danas o prisluškivanjuVučić je rekao i da će danas izneti podatke o aferi s prisluškivanjem najviših državnih funkcionera.- Očekujem da ću u subotu o tim temama reći više toga - poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track