Senić: Srbiji važan dogovor s MMF

Državni sekretar u Ministarstvu finansija

Senić: Srbiji važan dogovor s MMF

Politika -
Smatramo da je ovo ključna godina kada moramo ići sa velikim smanjenjem, jer je javni dug zaista izuzetno visok, kazao je Senić

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je danas da je za Srbiju važno da se dogovori sa MMF-om i da sredi stanje u javnim finansijama.Senić je rekao da su predstavnici MMF-a ocenili da je Srbija napravila ogroman korak i sugerisali čak i manje smanjenje fiskalnog deficita.

"Međutim, mi smatramo da je ovo ključna godina kada moramo ići sa velikim smanjenjem, jer je javni dug zaista izuzetno visok", kazao je Senić.

Senić je podsetio da je u proceduri veliki broj zakona i da ima mnogo tema o kojima se razgovara među kojima su i javna preduzeća.

On je dodao da je kurs rezultat ponude i tražnje na deviznom tržištu i da MMF u toj oblasti potpuno podržava politiku Narodne banke Srbije. Senić je najavio da je za sledeću godinu planirana inflacija na nivou od 5,5 odsto, da će BDP rasti za dva procenta, a da se očekuje da će do kraja godine doći do stabilizacije na deviznom tržištu i do stabilizacije kursa.

On je izrazio očekivanje da će izvoz biti povećan s obzirom da je "Fijat" započeo proizvodnju i da će biti rešen problem čeličane u Smederevu. Govoreći o fiskalnoj strategiji za naredne tri godine do 2015. godine i zaustavljanju rasta javnog duga, Senić je rekao da javni dug ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP. On je dodao da će ove godine taj dug dostići 60 odsto i da se moraju preduzeti mere da se vrati u okvire od 45 odsto.Misija MMF-a počela je juče u Beogradu prvu fazu razgovora sa predstavnicima srpskih vlasti o novom aranžmanu sa tim Fondom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track