Jeremić: I organe smo sami sebi vadili

Sramna presuda Gotovini i Markaču

Jeremić: I organe smo sami sebi vadili

Politika -
Sve sto sam oduvek mislio o "haškoj pravdi", nakon današnjeg dana nema više razloga da se formuliše politički korektnim jezikom, napisao je predsednik GS UN na Tviteru

BEOGRAD - Oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču danas je kritikovao i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić na Tviter profilu.

"Sve sto sam oduvek mislio o "haškoj pravdi", nakon današnjeg dana nema više razloga da se formuliše politički korektnim jezikom", napisao je Jeremić na Tviter profilu.

U sledećem tvitu Jeremić je napisao: "Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da Euleks istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili".

Haški tribunal izrekao je danas oslobađajuću pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, a Žalbeno veće je naložilo njihovo momentalno puštanje na slobodu. Gotovina je u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Žalbeno veće Haškog tribunala je, na početku čitanja pravosnažne presude Gotovini i Markaču, iznelo da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile.

Predsedavajući Veća sudija Teodor Meron rekao je, takođe, da žalbeno veće delimično prihvata žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada - Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac, bili protivpravni.Veće smatra i da odlazak civila tokom artiljerijskih napada ne može da se okarakteriše kao deportacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track