Odbijen predlog o vojvođanskom budžetu

Odbor za finansije

Odbijen predlog o vojvođanskom budžetu

Politika -
Protiv glasalo sedam poslanika, dva su ga podržala, a troje je bilo uzdržano

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava nije danas prihvatio dopune Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila Skupština Vojvodine i koje su da dnevnom redu današnje sednice parlamenta.Protiv tog predloga glasalo je sedam poslanika, dva su ga podržala, a troje je bilo uzdržano.Vlada Srbije juče je dala mišljenje da dopune Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine, ne treba da se usvoje zbog makroekonomskih kretanja.

Predsednica Odbora Vesna Kovač rekla je da Ustavom nisu jasno definisana izdavanja za Vojvodinu u odnosu na državni budžet i da to treba definisati zakonom. "Vlada je zbog makroekonomskih kretanja na stanovištu da se ne usvoji taj predlog zakona", rekla je Kovačeva.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da je ubeđen da se predlogom tih dopuna zakona jasno definiše visina budžeta Vojvodine i da Ustav "po prirodi stvari na ulazi u sve elemente budžetskog sistema"."Taj zakon treba da predstavlja konkretizaciju ustavnog načela o vojvođanskom budžetu", rekao je Pastor i naveo da su za njega dopune tog zakona ustavno-pravno i vrednosno pitanje.

Vlade Srbije i Vojvodine se spore o iznosu izdvajanja iz državnog budžeta za budžet Pokrajine. Ustavom je definisano da ta izdvajanja treba da iznose sedam odsto, ali je nejasno da li se taj procenta odnosi na prikupljene prihode ili planirane rashode državnog budžeta.

Vlada Vojvodine je procenila da će Pokrajina, ako ne budu usvojene dopune Zakona o budžetskom sistemu, u 2013. godini ostati uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

DS traži poseban zakon o finansiranju VojvodinePoslanici opozicione Demokratske stranke (DS) predložili su danas da se u Skupštini Srbije hitno donese poseban zakon o finansiranju Vojvodine kako oni više ne bi bilo uslovljeno promenom političke vlasti.

Poslanik DS-a Srđan Miković rekao je novinarima u parlamentu da su dopune o Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine jednoglasno prihvaćene na Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

On je ocenio da to znači da su dopune u skladu sa Ustavom Srbije i da predloženi državni budžet za 2013. nije u skladu sa ustavom. Poslanica DS-a Ljiljana Lučić rekla je da je predloženo rešenje budžeta Srbije za 2013. godinu neustavno i da bi ugrozilo budžet Vojvodine. Ona je navela da je DS i u septembru kada su usvojene izmene zakona o budžetskom sistemu upozoravao da je to loše po Vojvodinu.

"Vlada odbija predlog Vojvodine sa čudnim objašnjenjem. Kaže da je bolje da se osnovica (za izdvajanja iz republičkog budžeta za Vojvodinu) odredi na osnovu poreskih prihoda. To kaže i vojvođanska skupština", kazala je Lučićeva. Ona je navela da DS predlaže da se hitno donese zakon o finansiranju Vojvodine da ono ne bi bilo uslovljeno promenama političke vlasti. DS sada želi, istakla je Čomićeva, da spreči da Vojvodina ostane bez 9,6 milijardi dinara, što će se desiti ako se usvoji predlog budžeta Srbije za 2013. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track