Nikolić: Nema granice između Vojvodine i ostatka Srbije
Foto: RTS

Godišnjica prisajedinjenja

Nikolić: Nema granice između Vojvodine i ostatka Srbije

Politika -
Oni koji je crtaju neka izgube olovku i prestanu da svađaju narod, rekao je predsednik Srbije na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Novom Sadu da niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine, ali ni da povredi Ustav Srbije skrivajući se iza navodnih interesa Vojvodine.

"Nema granice između Srbije i Vojvodine. Oni koji je crtaju neka izgube olovku i prestanu da svađaju narod", rekao je Nikolić na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine. Nikolić je dodao da je Vojvodina u Srbiji i da je ravnopravna ili "čak možda malo ravnopravnija" od njegove Šumadije.

"Sumnjam u dobre namere onih koji danas šire neslogu u Vojvodini. Samo nam još treba nesloga u Vojvodini, kao da nijednu drugu muku nemamo. Vojvodina neka ide napred i neka sa sobom povuče i celu Srbiju", poručio je Nikolić.

On je dodao da nema povratka na autonomiju Vojvodine kako je ona bila definisana Ustavom SFRJ iz 1974. godine. "Ustav iz 1974. godine bio je separatistički i bio je idejno-pravni okvir za secesiju Kosova", ocenio je Nikolić.

Pajtić: Vojvodina nikada nije bila država u državi

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da ideja Vojvodine nikada nije bila ideja države u državi, već ideja zajedničkog života."Autonomija Vojvodine se zasniva ne na slabijoj nego na jačoj Srbiji. Na Srbiji u kojoj svi znamo koliko je sedam od 100. Odnos Srbije prema Vojvodini je odnos Srbije prema samoj sebi", rekao je Pajtić na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine.Poručio je da se na ideji Vojvodine ne smeju praviti političke podele, već se mora učiti iz bogate istorije tog prostora. Pajtić je rekao da se u Srbiji mora prestati sa praznim nacionalističkim frazama i okrenuti modernosti i budućnosti.

Pastor: Prisajedinjenje ne slavim nego obeležavam

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas na dan 94. godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da neko verovatno slavi, a da on samo obeležava taj datum. "Isti događaj može se slaviti i obeležavati, a da to ne razdvaja nego povezuje. Potvrda za to je istorija zajedničkog života u Vojvodini", rekao je Pastor na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine. Pastor je dodao da on lično, kao i pripadnici njegove nacionalne zajednice današnji dan današnji samo obeležavaju, a ne slave.

"Neki sigurno i slave današnji dan. Ja lično i pripadnici moje zajednice i možda još neki sugrađani, koji smo bili na gubitničkoj strani nakon Prvog svetskog rata, mi samo obeležavamo. Ne samo zato što su Mađari, Nemci i drugi bili isključeni iz odlučivanja tokom Velike narodne skupštine 1918. godine", kazao je Pastor.

"Srbija neguje državnost, a Vojvodina svoju autonomnost. Ta ista Vojvodina koju je Vasa Stajić video kao Švajcarsku na istoku", rekao je Pastor. On je ocenio da su u ovom delu Evrope forimrane zakasnele nacije, koje živeći prekjuče, nemaju vremena da žive za danas. "Naša prošlost je često neizvesnija od budućnosti", kazao je Pastor i založio se za "demistifikovanje politika organizovanog zaborava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track