Vučić: Za Austriju Haški tribunal je nezavisni sud

Mihael Špindeleger u Beogradu

Vučić: Za Austriju Haški tribunal je nezavisni sud

Politika -
Od austrijskog vicekancelara nisam mogao da očekujem komentar na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, jer je za Austriju to nezavisni sud, rekao potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u današnjem razgovoru od austrijskog vicekancelara nije mogao da očekuje komentar na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, jer je za Austriju to nezavisni sud."Za nas očigledno nije, pošto mi imamo problem koji valjda ni sebi ne možemo da objasnimo - ko je ubio toliko Srbe, ko je počinio tolike zločine nad Srbima. Izgleda niko nije kriv za ubijene Srbe. Mi prihvatamo našu aodgovornost za ubijene pripadnike drugih naroda.

Nažalost ono što je uradio Haški tribunal je unižavanje svih srpskih žrtava, to je pokušaj da se prekroji istorija i da se kaže da srpski životi nisu važni", rekao je Vučić.On je dodao da je Mihaelu Špindelegeru, s kojim je razgovarao i o ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije, kazao da je "Srbija šokirana presudom Haškog tribunala Haradinaju", i da to nije doprinos ni miru ni stabilnosti u regionu."Strašno je ako strada neko drugi, sa čim smo mi saglasni, ali, valjda je boguugodno delo kada neko ubija Srbe, i kada za to niko ne mora da odgovara. To je ono što država Srbija ne može da prihvati.

Srbija će nastaviti svoj put ka EU... jer je to najbolje za građane Srbije, bez obzira da li oni misle da je to tačno", istakao je Vučić.Špindeleger je poručio da će Austrija podržati Srbiju na putu ka EU, što je, kako je podsetio, uradila "i početkom godine, kada je u okviru EU jednim zajedničkim pismom sa Francuskom i Italijom uspela da postigne status kandidata za Srbiju".Vicekancelar i šef austrijske diplomatije je rekao da će njegova zemlja raditi na tome da ubedi ostale članice EU da "jeste vreme da Srbija započne pregovore sa EU", istakavši da je deo toga i normalizovanje odnosa s Prištinom, kao i svi ostali preduslovi koje treba da ispuni jedna buduća članica EU.

Vučić je podsetio da Srbija u decembru na evropskom samitu očekuje ocenu Evropskog saveta o svom napretku."Ukoliko dobijemo pozitavan izveštaj, zemlja će biti predstavljena na neuoporedivo bolji način. To će biti signal i investitorima da smo mi na putu da dobijemo datum u martu ili u junu. Jun je po meni realniji", ocenio je Vučić.

Špindeleger je pohvalio Vučićevu borbu protiv korupcije, istakavši da ona "itekako nailazi na pozitivne reakcije u Austriji, gde je to izuzetno registrovano i podržano i u okviru privredne zajednice".Vučić je poručio austrijskom kancelaru da se "borba protiv korupcije nastavlja, i da postaje poznata celoj Evropi i svetu, i više niko ne može da je zaustavi"."I više nije važno da li je tu neki Vučić, neki Petrović, neki Jovanović, ili neki bilo koji, dakle ono što mi želimo da stvorimo su institucije i sistem u borbi protiv korupcije, i to će nam doneti i mnogo više investitora nego što je bilo do danas", rekao je Vučić.

Dvojica zvaničnika su razgovarali i o unapređenju međusobne saradnje, a Vučić je istakao da je Austrija jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji i najavio je skoro donošenje novih zakona o javnim nabavkama i javnim preduzećima, "koji će napraviti neuporedivo lakši ambijent za dolazak austrijskih kompanija u Srbiju".Špindeleger je dodao da uvek postoji prostor za veća ulaganja i da su tokom današnjih razgovora sa srpskim zvaničnicima razvijane ideje kako bi austrijski investitori mogli da budu animirani da još više ulažu u Srbiju.Špindeleger je tokom današnje jednodnevne posete Srbiji razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i s potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja