EP: Srbiji što pre datum pregovora

Godišnji izveštaj

EP: Srbiji što pre datum pregovora

Politika -
Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o članstvu u EU pod uslovom da Beograd nastavi s unutrašnjim reformama i unapređenjem odnosa sa susedima, kaže se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta

BRISEL - Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o članstvu u EU pod uslovom da Beograd nastavi s unutrašnjim reformama i unapređenjem odnosa sa susedima, kaže se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta koji će u ponedeljak biti predstavljen poslanicima.

"Parlament pozdravlja posvećenost nove srpske vlade evropskim integracijama i naglašava potrebu za daljim sprovođenjem reformi", piše u nacrtu rezolucije.

Ovaj nacrt, koji u stvari predstavlja godišnji izveštaj EP o Srbiji, u ponedeljak će članovima Spoljnopolitičkog komiteta predstaviti izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.

U većini od 25 tačaka predloga rezolucije hvale se napori koje su vlasti u Beogradu uložile na dostizanju Kopenhaških kriterijuma i u borbi protiv korupcije.

"Evropski savet se poziva da Srbiji što je pre moguće odredi datum početka pregovora, pod uslovom da se zadovolje ključni kriterijumi i nastave reforme", kaže se u tački dva ovog dokumenta.

Istovremeno, u nacrtu se izražava zabrinutost zbog promene Zakona o Narodnoj banci, koji po mišljenju izvestioca podriva nezavisnost ove institucije i predstavlja korak nazad u odnosu na Kopenhaške kriterijume.

Uz to, u nacrtu se osuđuje zabrana ovogodišnje Parade ponosa, a vlasti se pozivaju da svim manjinama omoguće proporcionalnu zastupljenost u državnim organima.

U dokumentu se posebno pohvaljuje otvaranje političkog dijaloga sa Prištinom i saradnja sa Haškim tribunalom, a pozitivno je ocenjena i državna poseta premijera Ivice Dačiča Sarajevu i zvanična podrška suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine.

"Naglašavamo da nijedan zvaničnik ne bi trebalo da poriče postojanje teških kršenja ljudskih prava i ratnih zločina iz devedesetih godina", piše u nacrtu rezolucije.

Kad je reč o borbi protiv korupcije, pohvaljuju se napori na tom polju i izražava se "nada da će proaktivna uloga prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića biti plodonosna".

Istovremeno, u dokumentu se posebno naglašava potreba da se uspešno dovrše istrage o 24 sporne privatizacije i ističe značaj borbe protiv organizovanog kriminala.

U nacrtu se posebno pohvaljuje napor da se isprave greške u reformi pravosuđa koju je preduzela prethodna vlada, i ističe neophodnost uspostavljanja jasnog i transparentnog sistema izbora sudija i tužilaca kako bi se obezbedila njihova nezavisnost i profesionalizam.

Nacrt rezolucije sem toga poziva vlasti da ubrzaju primenu medijske strategije i obezbede slobodu medija tako što će rasvetliti napade i ubistva novinara iz prethodnog perioda, a novinari se pozivaju da poštuju Etički kodeks.

U dokumentu se izražava snažna podrška viznoj liberalizaciji za zemlje Zapadnog Balkana, a Srbija i zemlje koje imaju problem sa lažnim azilantima se pozivaju da ovaj problem rešavaju međusobnom saradnjom.

Nakon diskusije u Spoljnopolitičkom odboru, tekst rezolucije biće upućen Parlamentu na usvajanje, a Evropski savet je dužan da ga ima u vidu tokom rasprave o procesu proširenja na završnom samitu polovinom decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track