Najnovije vesti

Srbi drugu noć logoruju na Jarinju
Foto: Beta

Protest

Srbi drugu noć logoruju na Jarinju

Politika
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da će u četvrtak najverovatnije biti održan sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova i državnog vrha Srbije

JARINJE - Radovi na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosova nisu nastavljeni zbog mirnog protesta okupljenih Srba, koji su najavili da će tu ostati i drugu noć, da bi, kako su istakli, sprečili postavljanje granice sa centralnom Srbijom.

Srbi sa severa Kosova od ponedeljka se okupljaju na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz Jarinje, pored puta Raška - Leposavić, a noć će provesti u svojim automobilima i u šatoru koji je tu juče postavljen.

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova rekli su da će građani ostati na Jarinju dok od državnog vrha ne dobiju pisane garancije o tome kako će funkcionisati budući integrisani prelazi na severu Pokrajine.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da će u četvrtak najverovatnije biti održan sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova i državnog vrha Srbije.

"Kada dobijemo pisane garancije, mi ćemo obavestiti odbornike, razgovarati s građanima i ako garancije budu potpisane nema razloga da građani budu više na Jarinju i da sprečavaju sprovođenje dogovora, jer će u suštini svi naši zahtevi biti ispunjeni", kazao je Pantić.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je najavio da će predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić sutra razgovarati o dogovorima postignutim u Briselu, o čemu će kasnije obavestiti i predstavnike Srba sa severa Kosova.

Nikolić je kazao da će, nakon što ga Dačić bude informisao o razgovorima u Briselu i pošto "zajedno prođu kroz postignuto", tokom sutrašnjeg dana obavestiti o svemu tome predstavnike Srba sa Kosova.

Oni će, kako je pojasnio Stefanović, u potpuno otvorenom razgovoru moći da pitaju predsednika i premijera sve što budu želeli.

Saobraćaj preko Jarinja nije blokiran, tako da svi koji putuju iz pravca Raške na sever Kosova i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja, uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks.

Američki pripadnici Kfora kod Jarinja sa kosovske strane prelaza postavili su kontrolni punkt, gde naizmenično propuštaju vozila, a neka od njih i kontrolišu.

Na mestu gde se nalaze okupljeni kosovski Srbi, koje je na teritoriji centralne Srbije, primetno je prisustvo pripadnika MUP-a Srbije.

Na Jarinje su jutros došli potpredsednik SRS Nemanja Šarović, potpredsednik DSS Nenad Popović sa narodnim poslanicima Petrom Petkovićem i Jovanom Palalićem, da pruže podršku Srbima koji od utorka mirno protestuju zbog izgradnje tog prelaza.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...