Otvoreni prelazi na Jarinju i Merdaru
Foto: Zoran Saponjic

Kosovo

Otvoreni prelazi na Jarinju i Merdaru

Politika -
Građani će prilikom prelasaka novog integrisanog prelaza lična dokumenta pokazivati pripadnicima MUP-a Srbije, a zatim KPS-u
1 / 12 Foto: Zoran Saponjic

JARINJE - Integrisani prelaz na Jarinju je otvoren i već prolaze prva vozila. Njih prvo kontroliše srpska policija, a potom dokumenta pokazuju i pripadnicima KPS.

Ljudi se nadaju nadaju da će bitri sve po starom i kontrola vozila i putnika nije pretrpela nikakve izmene.

Pripadnici srpske policije i Euleksa su se pozdravili i rukovali dok predstavnici KPS nisu prilazili, javlja Kurirov dopisnik.

Na otvaranju integrisanog prelaza došao je i šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević, kao i šef Euleksa Bernd Borhart. Osim njih, na Jarinju je prisutan i veliki broj novinarskih ekipa.

Šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević je jutros izjavio na prelazu da će građani prelaziti samo sa ličnom kartom i da se neće plaćati carina. Ništa se neće menjati u odnosu na dosadašnji prelazak. Na prelazu Merdare će, prema njegovim rečina, početi naplata osiguranja, a da to na Jarinju neće biti slučaj.

Policajci KPS-a počeli su da kontrolišu vozila koja ulaze i izlaze sa Kosova, a pripadnici Euleksa samo posmatraju šta se na prelazu dešava

Punktovi na Jarinju, koji su ranije bili udaljeni tri kilometra, sada se nalaze na samo desetak metara. U jednom objektu biće pripadnici MUP-a Srbije, u drugom pripadnici Euleksa i kosovske policije.

Radiće se u četiri smene, u KPS-u će biti više srpskih nego albanskih policajaca. Zadatak Euleksa biće da ohrabre obe strane na međusobnu saradnju.

Građani će prilikom prelasaka novog integrisanog prelaza lična dokumenta pokazivati pripadnicima MUP-a Srbije, a zatim KPS-u. Na prelazu Jarinje neće biti postavljena rampa, već samo znak "stop".

Integrisani administrativni prelaz Jarinje, kako je dogovoreno, neće imati državne oznake. Neće se naplaćivati carina za sever Pokrajine, i koristiće se srpska dokumenta i srpske registarske tablice.

Osim prelaza Jarinje po novom režimu treba da počne da funkcioniše i prelaz Merdare, dok će do kraja ove godine biti integrisani i prelazi Brnjak i Končulj.

Na administrativnom prelazu Merdare jutros u osam sati zvanično je pušten u rad integrisani prelaz na osnovu dogovora o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Na ovom prelazu radovi na uspostavljanju infrastrukture za integrisani prelaz završeni su pre dva dana.

Prostor na prelazu je proširen kako bi se približili objekti u kojima su smešteni srpski i kosovski službenici.Izuzev približavanja objekata, nije promenjen režim kontrole - i dalje postoje dve odvojene kontrole, ali sada na jednom prostoru.

Na prelazu Merdare, na kome nema državnih simbola, nalaze se srpski, kosovski policajci i carinici, kao i službenici Euleksa. Na prelazu, prilikom prelaska na IBM režim kontrole, čija je primena počela nakon smene u 8 časova, nije bilo gužve.

Prvi koji je prešao prelaz po novom režimu bio je Radojko Stefanović iz Prokuplja.On je novinarima rekao da nema zadržavanja na prelazu i da se obavlja pregled bez većeg zadržavanja.

Gudeljević: Integrisani prelazi su na dobrobit građana

Portparol Euleksa Irina Gudeljević pozdravila je danas početak primene integrisanog upravljanja prelazima kod Jarinja i Merdara, što je postignuto dogovorom Beograda i Prištine u Briselu, naglasivši da je integrisano upravljanje na dobrobit običnih građana.

"Mi smo prezadovoljni implementacijom postojećeg sporazuma između Beograda i Prištine. Kao i uvek, Euleks podržava sve dogovore koje su Beograd i Priština spremni da sprovode i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti", rekla je Gudeljevićeva.

Ona je rekla da Euleks ima carinu i policiju na prelazima, da vrši kontrolu. "Ono što je bitno jeste da mi ovde funkcionišemo kao tim", rekla je portparolka misije EU na Kosovu.Prema njenim rečima, najbitnije je što integrisano upravljanje prelazima služi za dobrobit građana, običnih ljudi. Komunikaciju u vezi sa svim detaljima oko prelaza treba da sprovedu Beograd i Priština. Euleks je ovde da bismo primenili ono što su postigli Beograd i Priština, uz posredovanje EU u Briselu i komunikacija u vezi s tim treba da bude urađena na relaciji Beograd-Priština-Brisel, istakla je Gudeljevićeva.

Ešton zadovoljna zbog otvaranja prelaza na vreme

- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da je veoma zadoovljna što su dva integrisana prelaza na Kosovu otvorena na vreme i da će o tome, kao i celokupnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine na političkom nivou, obavestiti šefove diplomatija EU, koji treba da odluče o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbiji.

"Veoma zadovoljna što su dve kapije otvorene na vreme jutros i kao što znate još dve kapije biće otvorene do kraja godine", rekla je Eštonova u Briselu. Ona je dodala da će jedna od važnih tema sastanka šefova diplomatija EU biti i dijalog premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji se vodi pod njenim pokroviteljstvom, a o kojem će ona obavestiti evropske ministre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja