EU danas o datumu pregovora
Foto: Rojters

Brisel

EU danas o datumu pregovora

Politika -
U nacrtu zaključaka stoji da bi Srbija mogla da dobije datum za pregovore u junu, pod uslovom da u martu bude ocenjeno da su ispunjeni uslovi u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom i Metohijom

BRISEL - Šefovi spoljnih poslova zemalja članica EU još se nisu saglasili oko formulacije zaključka o određivanju datuma za početak pregovora o članstvu sa Srbijom. Ketrin Ešton kaže je zadovoljna što su dva prelaza na Kosovu otvorena na vreme i da će o dijalogu Beograda i Prištine izvestiti šefove diplomatije zemalja EU.

Savet ministara razmatra napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, a danas će usvojiti zaključke u kojima će se odrediti prema datumu za početak pregovora o članstvu sa Srbijom. Evropski izvori kažu da u ovom trenutku i dalje nema saglasnosti oko formulacije o Srbiji i da će se konsultacije o tekstu zaključaka nastaviti na nivou stalnih ambasadora u Briselu.

U nacrtu zaključaka stoji da bi Srbija mogla da dobije datum za pregovore u junu, pod uslovom da u martu bude ocenjeno da su ispunjeni uslovi u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom i Metohijom.

I premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da izveštaj nikada nije bio povoljniji i da Srbija nikada nije bila bliža dobijanju datuma za početak pregovora.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić rekla je da finalnog teksta još nema, ali da postoje dve verzije nacrta zaključaka i da je ključno da se usvoji ona u kojoj se pominje datum.

Neke zemlje se i dalje protive eksplicitinom pominjanju datuma. S druge strane, gotovo identična fomulacija u zaključcima, po kojoj bi Kosovo u junu moglo da počne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, problematična je za članice EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Diplomatski izvori navode da se traži kompromisna formulacija koja će uvažiti napredak u dijalogu Beograda i Prištine i biti prihvatljiva za sve zemlje članice.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je veoma zadovoljna što su dva integrisana prelaza na Kosovu otvorena na vreme i da će o tome, kao i celokupnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine na političkom nivou, obavestiti šefove diplomatija EU, koji treba da odluče o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbiji.

"Veoma sam zadovoljna što su dve kapije otvorene na vreme jutros i, kao što znate, još dve kapije biće otvorene do kraja godine", rekla je Eštonova novinarima u Briselu.

Prema njenim rečima, jedna od važnih tema sastanka šefova diplomatija EU biće dijalog premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji se vodi pod njenim pokroviteljstvom, a o kojem će ona obavestiti evropske ministre.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele pohvalio je u Briselu napredak u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da je potrebno nastaviti tim putem.

"Ono što smo videli između Srbije i Kosova odličan je napredak i možemo samo da ohrabrimo sve strane i učesnike da ostanu na tom putu. Mi mislimo da je apsolutno neophodno da svi razumeju da iz perspektive EU ne postoje nikakve sumnje u teritorijalni integritet", rekao je Vestervele, odgovarajući na pitanje Tanjuga može li Srbija od Saveta ministara EU da očekuje datum za početak pregovora.

Šef italijanske diplomatije Đulio Terci rekao je da će Italija raditi na tome da se u zaključcima današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU uzme u obzir pozitivan razvoj u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, pozitivan razvoj u dijalogu Beograda i Prištine i činjenica da je taj dijalog nastavljen, trebalo bi da se uzme u obzir. Mislim da bi to trebalo da bude važan činilac za današnje zaključke", istakao je Terci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track