EU: Srbiji datum pregovora u prvoj polovini 2013.

Maratonsko zasedanje u Briselu

EU: Srbiji datum pregovora u prvoj polovini 2013.

Politika -
Rasprava, oko koje su se i dan ranije lomila koplja evropskih šefova diplomatija u Briselu, trajala je više od pet sati...Većina šefova diplomatija, prema izvorima zasedanja, bila je da se Srbiji odredi datum, čemu se najviše protivila Nemačka

BRISEL - Šefovi dipolomatija zemalja članica EU preporučiće savetu EU da predloži otvaranje pregovora sa Srbijom "tokom sledećeg predsedavanja", ako nastavi napredak. Savet će o tome raspravljati na proleće 2013. godine i ukoliko oceni da je načinjen napredak, dodeliće datum pregovora za članstvo u EU do kraja juna sledeće godine. Savet je, istovetnu odluku doneo i kada je reč o otpočinjenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

- Savet očekuje da dve strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Savet će, na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstanvnice EU Ketrin Ešton, u proleće 2013. godine ispitati progres na svim poljima i, ukoliko je progres načinjen, tokom sledeće predsedavanja odluciti da otvori pregovore o članstvu", rekla je na konferenciji za novinare šefica kiparske diplomatije Erato Kazakou Markulis.

Šefovi diplomatija Evropske unije dugo nisu mogli da se usaglase oko davanja datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu, a na kratko su prekinuli zasedanje i zbog konsultacija oko Makedonije, budući da se Grčka i Bugarska protive da se Skoplju otvori perspektiva za pregovore o članstvu.

Francuski ministar za evropska pitanja Bernar Kaznev novinarima je rekao da Pariz smatra da Srbiji "treba otvoriti dalju evropsku perspektivu", imajući u vidu napredak u reformama i posebno rezultate u dijalogu s Prištinom. Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je da se u Makedoniji vodi "antibugarska kampanja" i diskriminišu makedonski državljani koji se osećaju Bugarima.

Grčka je tražila da vlasti u Skoplju prihvate nagodbu s Atinom u sporu oko imena Makedonije. Kaznev je dodao da će prethodno Savet ministara EU od Evropske komisije dobiti podroban izveštaj o tome u kojoj meri su srpske vlasti nastavile da sprovode nužne uslove za pokretanje pregovora. Prema izvorima zasedanja, velika većina ministara su bila za određivanje datuma za pregovore sa Srbijom.

Nemačka je bila najviše uzdržana prema davanju datuma za pregovore sa Srbijom, s obrazloženjem da treba još opipljivih rezultata u sređivanja odnosa Beograda s Prištinom, a posebno da srpske vlasti počnu da povlače svoje prisustvo na severu Kosova.

Španija je insistirala da se u zaključcima zasedanja s Kosovom samo navede da Savet ministara "prima na znanje", ali ne i "pozdravlja" to što je Evropska komisija izradila studiju o izvodljivosti za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Prištinom. Španija i ostalih četiri članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova žele da se iz zaključaka zasedanja ukloni sve što bi moglo ukazivati na prihvatanje "državnosti", odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Rasprava, oko koje su se i dan ranije lomila koplja evropskih šefova diplomatija u Briselu, trajala je više od pet sati...Većina šefova diplomatija, prema izvorima zasedanja, bila je da se Srbiji odredi datum, čemu se najviše protivila Nemačka.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt kaže da je na sastanku šefova diplomatije EU postignut dogovor o vremenskom roku za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Na pitanje novinara da li to znači datum, Bilt je rekao: "Ne, to je vremenski rok".

Evropski komesar za proširenje Štefan File konstatovao je, u izjavi novinarima, posle sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, da je nova vlast u Beogradu bila dovoljno hrabra da preduzem odlučne korake i da konačno nema razlike između reči i dela.

Dačić: Odluka je dobra vest za građane Srbije

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je odluka šefova diplomatija zemalja članica EU dobra vest za građane Srbije i poručio da je neophodno političko jedinstvo kako bi nastavili evropski put, štiteći i nacionalne i državne interese.

"Posle dužeg niza godina, Srbija je dobila veoma pozitivno mišljenje EU sa velikim izgledima da na proleće otpočne pregovore o članstvu", rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije bila bliže EU i nikada nije imala podršku gotovo cele EU.

"Predstoji nam veoma važan period u kojem će biti neophodno puno političko jedinstvo i stabilnost, kako bi nastavili evropski put, štiteći istovremeno i naše nacionalne i državne interese", poručio je Dačić.

Grubješić: Srbija pohvaljena i ohrabrena

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je da Srbija treba da bude zadovoljna, jer će u najskorijoj budućnosti početi pregovore o članstvu sa EU.

"Dakle, imamo razloga da budemo zadovoljni, jer u najskorijoj budućnosti otpočećemo pregovore o članstvu sa Evropskom unijom", kazala je potpredsednica Vlade Suzana Grubješić nakon objavljivanja zaključaka Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Ona je ocenila da je Srbija pohvaljena i ohrabrena. "Srbija je danas, možemo da kažemo i pohvaljena i ohrabrena. Pohvaljena za ono što je učinila, jer je Vlada na delu pokazala da ispunjava obećanja koja daje i ohrabrena, tako što će tako što će datum za otpočinjanje pregovora biti dobijen na proleće, u toku narednog predsedavanja, a zemlja predsedavajuća biće Irska", navela je Grubješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track