Dačić: Bez carine na robu za sever Kosmeta
Foto: Ap

Zahtev premijera

Dačić: Bez carine na robu za sever Kosmeta

Politika -
Zatražio od Eštonove da se do 10. decembra na integrisanim prelazima ne vrši naplata dok se ne postigne dogovor o raspodeli prihoda od carine

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić je na sastanku s Ketrin Ešton zatražio da se na integrisanim administrativnim prelazima do 10. januara ne naplaćuje carina na robu koja ide na sever Kosova, dok se ne postigne dogovor o raspodeli prihoda od carine.

Premijer Srbije Ivica Dačić zatražio je od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da se na integrisanim administrativnim prelazima do 10. januara ne naplaćuje carina na robu koja ide na sever Kosova dok se ne postigne dogovor o raspodeli prihoda od carine."Razgovori na tu temu biće nastavljeni 10. januara na tehničkom nivou", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa Eštonovom.

Premijer je objasnio da je, na osnovu žalbi koje je dobio od srpskih privrednika sa severa, zatražio da se još jednom na tehničkom nivou razmotri realizacija dogovora.

"To znači dok se ne nastave razgovori o pitanju kako će se naplaćivati dažbine i kome će ići prihodi, a to je 10. januara, ne bude naplaćivana carina niti dažbine za robu koja ide na sever", rekao je Dačić.Srpski premijer najavio je da će radne grupe na tehničkom nivou nastaviti razgovore, imajući u vidu da je od ranije postojala procedura koja je jednu vrstu robe, kao što je akcizna upućivala na Merdare.

"Treba rešiti sve te probleme na način da se ispoštuje dogovor Eštonove, Tačija i mene, a to znači da bez zajedničkog dogovora od 10. januara nema naplaćivanja carina ni ostalih dažbina za robu koja ide na sever Kosova", rekao je Dačić, ističući da sa druge strane postoji obaveza da se spreči svaka mogućnost zloupotrebe takvog dogovora, odnosno da se onemogući da "pod paravanom da ta roba ide na sever Kosova dođe do neke masovne zloupotrebe interesa građana na severu".

Premijer je ponovio da će razgovori sa Tačijem i Eštonovom biti nastavljeni u januaru i naglasio da će do tada državni organi razgovarati o mogućim pravcima daljih razgovora i rešavanju spornih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zaključcima ministarskog saveta i razgovorima sa Eštonovom i naglasio da nikada nije bio povoljniji trenutak za Srbiju na putu ka EU i da su svi u EU bili za pozitivno određenje prema Srbiji."Ovo je za Srbiju jedna velika šansa, koju, ako ne iskoristi, na sledeću će morati da čeka nekoliko godina", rekao je premijer i naglasio da je neophodna politička stabilnosti i političko jedinstvo kako bi se dostigao taj cilj.

Period koji dolazi će biti "period jedinstvene državne politike, političkog jedinstva i stabilnosti", poručio je premijer."To je neophodno kako bismo mogli da nastavimo da vodimo politiku koja će, istovremeno, značiti nastavak našeg evropskog puta uz zaštitu nacionalnih i državnih interesa, pošto teme o kojima razgovoramo nisu teme koje se tiču samo ekonomskih ili nekih drugih pitanja nego se tiču naših temeljnih nacionalnih interesa", rekao je Dačić.

Predsednik Vlade naglasio je i da je pozitivna pozicija Srbije i EU i velika mogućnosti koja je otvorena na Evropskom savetu, da Srbija otpočne pregovore o članstvu u narednih šest meseci, na osnovu pozitivnog mišljenja iz marta, rezultat dobrih odnosa, ali i preuzimanja rizika u dijalogu koji se vodi sa Prištinom uz posredovanje EU. Šefovi diplomatija zemalja članica EU su ranije zaključili da Srbiji treba dati mogućnost da otpočne prgovore o pridruživanju sa EU, ukoliko nastavi reforme i unapredi odnose sa Prištinom.Ti zaključci su jednoglasno potvrđeni i nakon samita EU koji se danas završio.

Dačić je pre tog sastanka potpisao Sporazum o implementaciji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Sporazum je potpisan u zgradi Evropske komisije u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track