Privrednici danas blokiraju Jarinje
Foto: Zoran Saponjic

Protest na prelazu

Privrednici danas blokiraju Jarinje

Politika -
Nadležnima rok od tri dana da reše problem uvoza robe iz centralne Srbije na sever pokrajine. Ne žele da plaćaju porez i ostale dažbine kosovskim institucijama

KOSOVSKA MITROVICA - Privrednici iz četiri opštine sa severa Kosova najavili su za danas dvočasovnu blokadu prelaza Jarinje i davanje roka od tri dana nadležnima da reše problem uvoza robe iz centralne Srbije na sever pokrajine.

Jedan od privrednika iz Kosovske Mitrovice Radoš Petrović izjavio je da su privrednici sa severa Kosova izričiti u stavu da ne žele da plaćaju porez i ostale dažbine kosovskim institucijama.

Petrović je naglasio da privrednici ne beže od plaćanja poreza, da traže vraćanje u sistem PDV Republike Srbije i poštovanje Zaključka sa jedne od prethodnih sednica Vlade Srbije, u kojem između ostalog stoji da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

Euleks i kosovski carinici, od početka primene Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, robu koja iz centralne Srbije ulazi na sever Kosova preko Jarinja, upućuju na carinjenje na terminal u južni deo Kosovske Mitrovice.

Takođe, preko Jarinja je zabranjen uvoz akcizne robe, tako da kosovski carinici nju vraćaju sa Jarinja i upućuju na Merdare, što je prema oceni privrednika sa severa Kosova za njih apsolutno neprihvatljivo.

"Zbog takvog stava mi ćemo održati protest upozorenja na administratrivnom prelazu Jarinje i saobraćaj će biti obustavljen dva sata. Čekaćemo odgovor Vlade Srbije i Euleksa kojima će biti ostavljeno 72 sata da nam odgovore šta su tačno dogovorilo u Briselu", rekao je Petrović.On je upozorio da će nakon tri dana ako ne bude promena protesti privrednika biti radikalizovani.

Takođe je najavljeno da danas u vremenu protesta od 10 do 12 sati u Kosovskoj Mitrovici i ostalim opštinama sa severa Kosova neće raditi privredni subjekti.Privrednici iz Kosovske Mitrovice kreću u 9 sati, a njima će se priključiti i ostali iz opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Predsednik Privredne komore Kosova i Metohije Zoran Đurović izjavio je da je stav Komore da ipak ne treba podizati tenzije, već sačekati ishod dijaloga u Briselu koji se povodom ovog pitanja vodi.Đurović je naglasio da je stav Privredne komore KiM kompatibilan sa stavom Vlade Srbije po ovom pitanju i da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Ne treba podizati tenzije, treba sačekati dogovor u Briselu i onda videti šta dalje", naglasio je Đurović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track