Priština protiv entiteta za sever Kosova

Priština protiv entiteta za sever Kosova

Politika -
Platforma institucija Srbije za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna" jer se odnosi na "teritoriju nezavisne države"

PRIŠTINA - Reagujući na pisanje beogradskih medija da Srbija u svojoj platformi predlaže neku vrstu entiteta za sever Kosova, portparol predsednice Kosova Atifete Jahjage ocenio je da je "platforma institucija Srbije za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna" jer se odnosi na "teritoriju nezavisne države".

Arber Vlahiu je, u izjavi za elektronsko izdanje prištinskog dnevnika Ekspres, ocenio da je to prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Beograd još nije usvojio državnu platformu za Kosovu i Metohiju, u njenom središtu nalazi se status severa južne pokrajine i ideja da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske.

"To bi podstaklo iseljavanje Srba prema severu. Ne želimo da uništimo ono što smo do sada stvarali, uključivanje zajednica i srpske u institucije Republike Kosovo", rekao je portparol kosovske predsednice.

Takva rešenja, prema njemu ometaju normalizaciju odnosa i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu.

"Predlog Srbije nije legalan niti legitiman jer se odnosi na teritoriju druge, nezavisne i suverene države. Ovaj predlog predstavlja prepreku i procesu dijaloga koji se vodi u Briselu uz posredovanje EU i podršku SAD", kazao je Vlahiu.

On je rekao da se o unutrašnjim problemima Kosova neće raspravljati ni sa kim a posebno ne sa Srbijom. Vlahiu kaže da se rešenja za opštine na severu Kosova nalaze u ustavu Kosova i u procesu decentralizacije koja je omogućila stvaranje novih opština sa srpskom većinom na teritoriji Republike Kosovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track