Platforma veliki pomak ili smetnja dijalogu
Foto: Beta

Rešenje za Kosovo

Platforma veliki pomak ili smetnja dijalogu

Politika -
Ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer ocenio je da to što je Srbija iznela svoj predlog visoke autonomije za sever Kosova predstavlja veliki pomak

BEOGRAD - Posle objavljivanja nacrta platforme o Kosovu i Metohiji i pojašnjenja iz Beograda da je u pitanju polazna osnova koja se može dorađivati i dalje usklađivati kako bi bili ispunjeni interesi svih strana, ambasadori kojima je platforma predstavljena o njoj se nisu izjasnili, a iz međunarodne zajednice reagovanja su štura i uzdržana.

Pošto su iz Stejt departmenta, kao svoj stav o platformi, poručili: "podržavaju dijalog Srbije i Kosova, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije ali smatramo da sve što ometa taj dijalog nije od pomoći", prve reakcije stigle su iz Nemačke.

Ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer ocenio je da to što je Srbija iznela svoj predlog visoke autonomije za sever Kosova predstavlja veliki pomak i da bi sada Priština trebalo da iznese svoj predlog.

Ministar je u Prištini izjavio da čitava stvar ide u dobrom pravcu, ali je dodao da će do rešenja verovatno proći još puno vremena.

Istovremeno nemački ambašador na Kosovu Peter Blomajer drugacije vidi stvari i smatra da Vlada Srbije svojom platformom o Kosovu ne pomaže dijalogu Beograda i Prištine.

Blomajer je za Radio Kosovo istakao da je sever neodvojivi deo Kosova, da strane u dijalogu treba da se drže okvira dijaloga koje utvrđuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i ponovio stav Nemačke da treba da budu "rasformirane paralelne strukture na severu Kosova".

S druge strane šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da u platformi o Kosovu postoje neki dobri elementi, koji daju šansu da se krene napred u dijalogu, ali i delovi koji zahtevaju još "fine" dorade.

Dežer je poručio da se mora izbeći situacija u kojoj bi jednoj strani "ruke bile vezane", a dijalog zapao u ćorsokak, i ocenio da progres koji je do sada postignut ohrabruje i da dijalog treba dalje da ide u tom pravcu.

I američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da SAD već dugo ohrabruju vlasti u Beogradu i Prištini da napreduju u pozitivnom smeru, kako bi učvrstili trajni mir u regionu, ali nikome ne daju instrukcije šta da radi. On je takođe rekao da njegova zemlja podržava pregovore i sporazume dve vlade koji vode noramlizaciji odnosa.

Kirbi je pojasnio da se termin "normalizacija" koristi zato što, kako je naveo, niko nije 100 odsto definisao šta to znači.

"Koristimo taj izraz, ali mislim da će definicija, šta je to "normalizacija", proizaći iz pregovora", kazao je on.

Predsednik Socijalitičke partije Srbije i premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se traga za rešenjem kosovskog problema koje će biti privremeno zbog nerešenog statusa Pokrajine, a do koga se može doći isključivo dijalogom.

Dačić je naglasio da je platforma za Kosovo i Metohiju prvi dokument koji je predsednik Srbije izložio predstavnicima međunarodne zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track