Dačić: Platforma ne ide pred poslanike
Foto: Tanjug

Rešenje za Kosovo

Dačić: Platforma ne ide pred poslanike

Politika -
Nikada nije ni bio plan da se platforma naće pred Skupštinu, nego osnovni principi. Nije realno da vi krećete u razgovore s nečim i da svakih pet dana morate da menjate odluke Skupštine

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije planirano da se državna platforma o Kosovu nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije. On je posle sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u beogradskom Centru "Sava" rekao da će u Skupštini biti razmatrani polazni principi za razgovore s prištinskim vlastima i konačan dogovor kada on bude postignut.

"Nikada nije ni bio plan da se platforma naće pred Skupštinu, nego osnovni principi. Nije realno da vi krećete u razgovore s nečim i da svakih pet dana morate da menjate odluke Skupštine, to nikada nije bio slučaj", rekao je Dačić.

Dačić je objasnio da sada sledi nastavak razgovora s Prištinom i da će srpska strana pregovarati na osnovu principa iznetih u platofrmi, ali je ponovio da taj dokument nije konačan. Upitan da prokomentariše početak teksta platforme u kome se navodi da tehnički dijalog s Prištinom treba prekinuti, premijer je rekao da "ne veruje da je to moguće" i najavio da će taj deo teksta biti promenjen.

"U ovom trenutku ne postoji realna mogućnost da se vode pregovori na tom nivou, osim ovih koji se trenutno vode. Naše opredeljenje je da učestvujemo u daljem dijalogu zastupajući stavove koji se nalaze i u ovom dokumentu", naveo je on.

On je objasnio da to nije prva platforma o Kosovu već da ih je bilo više, te da je na sednicu parlamenta išla Deklaracija, a ne nešto šsto je moglo da se menja svakih pet dana.

"Ovaj praktični deo je naš stav koga ćemo se pridržavati tokom pregovora", rekao je Dačić i objasnio da će kada se pregovori završe ono što je rezultiralo tim pregovorima biti pretočeno u akt i podvukao da je to put kojim je dogovoreno da se ide.

Prema Dačićevim rečima, dijalog sa Prištinom vodi on jer je to predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a lično nije tražio da razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Dačić je još jednom podvukao da je interes Srbije da se dijalog nastavi, da je kada je reč o platformi razgovarano o onome što je pogled na privremeno rešenje situacije na Kosovu, a da je to prvi dokument kome predsednik države i Vlada Srbije prilaze trudeći se da predlože održivo rešenje.

"Predsednik Srbije i vlada prilaze tom teškom problemu kao što je Kosovo trudeći se da predlože održivo rešenje, a ne samo neke opšte ciljeve za koje unapred znamo da neće biti realizovani. Nemoguće je u Srbiji postići potpuno jedinstvo i konsenzus, ali je važno da postoji što veća saglasnost i politička stabilnost", naglasio je Dačić.

On je naveo da će se pred poslanike ići sa aktom koji će sadržati osnovne polazne principe važne za dalje pregovore, a da su sve ostalo detalji o kojima će se pregovarati narednih meseci u konkretnom dijalogu.Dačić je najavio da će tokom pregovra u narednim mesecima razgovarati upravo o onome što piše u dokumentu koji je nazvan platforma.

Nema neslaganja s Nikolićem

Govoreći o svom odnosu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem po pitanju Kosova, on je rekao da ne postoje problemi i da je platforma dokument i vlade i predsednika države. Dačić je negirao pisanje pojedinih medija da se verbalno sukobio s Nikolićem zbog platforme i podsetio da je predsednik od njega tražio da počne pregovore s kosovskim premijerom Hašijem Tačijem.

"Ispada da se svađamo međusobne, prvo sa Vučićem oko ovoga, te sa Tomom oko onoga. To apsolutno nije tačno", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track