Đurić: Ne postoje dve politike o Kosmetu

Bez nesuglasica

Đurić: Ne postoje dve politike o Kosmetu

Politika -
Na svakom sastanku ima aktivne polemike, ali ne bi bilo dobro da sukobi i podele budu predmet ovako važnog procesa, rekao savetnik predsednika Srbije

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je večeras da u državnom vrhu ne postoje suštinske nesuglasice o sadržaju platforme za Kosovo i Metohiju, a premijer Ivica Dačić podržava stavove iznete u, kako je rekao, "radnom materijalu" tog dokumenta. Đurić je, međutim, u emisiji "Utisak nedelje" potvrdio da su neke od prvobitnih formulacija preformulisane u procesu političkog usaglašavanja teksta.

Prema njegovim rečima, to što je premijer Dačić rekao da platforma nije sveto pismo ne znači da on misli da je ona nerealna i da se ne slaže s njom, budući da je u njenoj izradi učestvovao četiri meseca. "O ovoj temi se mesecima unazad održavaju konsultacije i svi akteri daju primedbe. Na svakom sastanku ima aktivne polemike, ali ne bi bilo dobro da sukobi i podele budu predmet ovako važnog procesa", rekao je Đurić, osvrćući se na spekulacije u javnosti da postoje nesuglasice između vlade, odnosno premijera, i predsednika države po ovom pitanju.

Đurić je rekao da je preformulisan stav da se prekidaju tehnički pregovori sa Prištinom, i da je unet stav koji garantuje da u tehničkom dijalogu ne sme biti dogovora koji neće biti saobrazni sa platformom. "Želimo da se kroz tehnički dijalog postižu dalji sporazumi isključvo na osnovu ove platforme. Nema više sklapanja dogovora kojima nije jasan cilj", naveo je Đurić, koji smatra da je sadašnja vlada i čitava zemlja dovedena u poziciju sudskog izvršitelja koji izvršava dogovore postignute u vreme prethodne vlasti, bez ikakvog cilja i vizije šta Srbija njima gubi a šta dobija.

"Naš stav je da dogovori koji su do sada postizani nisu korisni za naše interese, iako ćemo ih mi sporovesti zbog kredibiliteta naše zemlje", rekao je Đurić.

Objašnjavajući to što u engleskoj verziji radnog teksta platforme nema opširne preambule koja postoji u srpskoj verziji teksta, Đurić je rekao da je cilj bio da se međunarodnoj političkoj javnosti na komentarisanje dostave modaliteti rešavaje konkretnih problema srpske zajednice na Kosovu.

"U ovoj verziji koja je upućena našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima izneti su modaliteti za probleme na terenu, preambularni deo je namenjen javnosti u Srbiji i državnom vrhu i u njemu se proklamuju nacionalni ciljevi. Da li mi svakom političaru sveta treba da nagašavamo naše dugoročne nacionalne ciljeve ili da ponudimo konkretne modalitete za rešavanje problema", kazao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja