Jeremić: Dokazati na raspravi da nismo jedini zločinci

Predsednik GS Ujedinjenih nacija

Jeremić: Dokazati na raspravi da nismo jedini zločinci

Politika -
Ono što bude izrečeno na raspravi 10. aprila postaće zvanični dokument UN i biće distribuirano na sve svetske adrese, rekao je Jeremić

BEOGRAD - Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izrazio je uverenje da će učesnici javne rasprave o učinku Haškog tribunala u velikom broju potvrditi gledište da u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije nije postojao samo jedan krivac i jedna zločinačka strana - Srbija.

Ono što bude izrečeno u toj raspravi postaće zvanični dokument UN i biće distribuirano na sve svetske adrese, rekao je Jeremić.

"To ostaje zabeleženo kao zvanični dokument za one koji sutra budu pisali istoriju. Zato je je ta rasprava važna i dobro je što se Srbija našla upravo na tom mestu, u to vreme i da time stekne priliku da odgovori na ono što joj je de fakto poručeno odlukama Žalbenog veća Haškog tribunala - a to je da postoji samo jedan krivac, i samo jedna zločinačka strana i da je ta strana srpska", rekao je Jeremić.

On u to ne veruje i misli da će učesnici debate 10. aprila u velikom broju potvrditi takvo gledište, podsetivši da je za zakazivanje javne rasprave o radu i ulozi ad hok međunarodnih krivičnih sudova čiji su osnivač UN, iskoristio suvereno pravo koje ima kao predsednik GS UN.

Jeremić je naveo i da se to nekima nije dopalo, da je bilo i pokušaja da se izvrši pritisak na Srbiju da odustane."Takvih pokušaja više neće biti zato što smo na samu instituciju da bismo mogli od toga da odustanemo reagovali na takav način da više ne očekujem da će bilo ko trošiti vreme da nas razuveri", istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, rasprava će se sastojati iz dva dela - u prvom delu će učestvovati države, a u drugom nevladine organizacije, istaknuti akademski stručnjaci, javne ličnosti.

"Ko od njih tačno - o tome razgovaramo. A što se tiče prvog dela na kojem učestvuju države - očekujem da će za to postojati veliko interesovanje. Bilo je dosta spekulacija o tome da li je to korisno, da li će neko na tome učestvovati. Mogu da potvrdim da će učestvovati sve bitne zemlje-članice. Naravno, učestvovaće i Srbija", rekao je Jeremić.

Predsednik GS UN očekuje da će ispred Srbije govoriti jedan od najviših državnih funkcionera i istovremeno naglašava da se on sam neće obraćati učesnicima rasprave te da nema mesta tvrdnjama da zakazivanje rasprave predstavlja pokušaj samopromocije.

Upitan da li će uspeti da ubedi da učestvuju i one članice UN čiji je stav da je oslobađajućim presudama Tribunala stvar završena i da se na to više ne treba vraćati, Jeremić kaže: "Mislim da uopšte nema potrebe da ih ubeđujem, one će učestvovati same.

To je zvanični dokument UN, voleo to neko ili ne. Uveren da će svi učestvovati." Sumirajući dešavanja od njegovog izbora za predsednika GS UN do danas, Jeremić podseća da je glasanje za izbor predsedavajućeg došlo u simboličnom trenutku i praktično se poklopilo sa 20. godišnjicom od dana kada je Srbija odstranjena iz UN kao država.

"Uspeli smo da dobijemo većinu glasova sveta. To je u neku ruku bilo glasanje o poverenju Srbiji u međunarodnoj zajednici, jedan test kako nas danas svet vidi i drago mi je što smo taj test uspešno prošli".

Posle tri meseca od preuzimanja funkcije veliki broj ljudi govori da je ovo jedno od najvidljivijih i najaktivnijih predsedavanja do sada, navodi Jeremić i ističe da je sada pozicija Srbije u svetu "vidljivija nego ikada do sada, a u svakom slučaju vidljivija nego u bilo kom trenutku u poslednjih 20 godina".

"Svaki dan se od 18. septembra do danas vodila neka rasprava, u svakoj od tih rasprava smo učestvali, za svaku od njih bili smo centralna tačka preko koje su se prelamali pregovori. Usvojene su 193 rezolucije, neke od njih su bile veoma važne", ističe Jeremić.

Kao najvažnije rezolucije u tom periodu pominje onu o unapređenju statusa Palestine, ali i druge."Najvažnije je da nijedna jedina rezolucija o kojoj se na kraju glasalo nije izazvala bilo kakvu pometnju ili paralizu GS UN, što se inače često dešava", dodao je.

U 2013. godini biće organizovano više tematskih debata - o ulozi UN u međunarodno-ekonomskom poretku, sa specijalnim fokusom na odnose G-20 i ostatka sveta, sociljalnoj nejednakosti, ulozi kulture i razumevanja kulturnih razlika u procesu razvoja.

Jeremić među najznačajnije ubraja debatu o klimatskim promenama, napominjući da je posebni savetnik za organizaciju te rasprave profesor Džefri Saks sa Univerziteta Kolumbija i da se očekuje učešće značajnog broja šefova država i vlada.

Obaveza predsednika GS UN je i da pravi bilateralne posete, rekao je Jeremić, dodavši da u tom kontekstu posetio Peking gde se sreo sa novim kineskim rukovodstvom.

Često prisutan na Tviteru Jeremić kaže da mu taj vid komunikacije s pratiocima mnogo znači jer, tvrdi, tako iz prve ruke dobija razmišljanja i stavove ljudi.

Podsećajući da se Tvriterom služe i američki predsednik Barak Obama, papa i drugi, Jeremić kaže da je ta direktna komunikacija izuzetno važna za nekog kao on ko je trenutno fizički izdvojen iz sredine kojoj pripada.

"Naravno, nemam toliko vremena da baš na svako pitanje odgovorim ali trudim se da odgovorim što više i da osetim atmosferu, internalizujem razmišljanja", zaključio je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja