Tadić i Šreder na božićnoj liturgiji u Hanoveru

Tadić i Šreder na božićnoj liturgiji u Hanoveru

Politika -
ako su neki srpski vernici na Badnje veče, zbog demontiranja bombi zaostalih iz Drugog svetskog rata u tri gradske četvrti, morali da se probijaju kroz brojne blokirane ulice u Varenhajdamu, Zalkampu i Botfeldu, crkva je bio punija nego ikada

FRANKFURT - Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovali su božićnoj liturgiji u hramu Srpske pravoslavne crkve u Hanoveru.

Iako su neki srpski vernici na Badnje veče, zbog demontiranja bombi zaostalih iz Drugog svetskog rata u tri gradske četvrti, morali da se probijaju kroz brojne blokirane ulice u Varenhajdamu, Zalkampu i Botfeldu, crkva je bio punija nego ikada.

Osim bombi i blokada, obeležje srpskom prazniku u Hanoveru dali su i politički gosti.

Boris Tadić, i počasni predsednik DS u crkvu je doveo bivšeg nemačkog kancelara socijaldemokratu Gerharda Šredera i njegovu suprugu Doris, koja je u izbornoj trci za poslanika parlamenta Donje Saksonije.

Tadić je doputovao u Hanover da bi pružio izbornu podršku Doris Šreder-Kemp.

Posle jutarnje liturgije veoma radosno je obeležen praznik Oci, a pre početka Večernje liturgije, školska i predškolska deca izvela su predstavu "Vertep" koja dočarava ambijent u kojem se Hristos rodio.

Pošto je Šrederova supruga, zbog dece, litugriju napustila nešto ranije, a Tadić odmah posle službe, jer je žurio da Božić proslavi s porodicom u Beogradu, Šreder je ostao da sa Srbima, u prohladnoj kišnoj noći, uživa u sjaju i toploti badnjačke vatre.

U Hanoveru je na Badnje veče izvršena najveća evakuacija u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata. U tri gradske četvrti - Varenhajdamu, Zalkampu i Botfeldu - domove je moralo da napusti 25.000 stanovnika, među kojima i mnogi Srbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track