Odbor za Kosmet o rezoluciji
Foto: Rts

Odbor za Kosmet o rezoluciji

Politika -
Rezolucija je ključni politički dokument kojim se utire put za nastavak dijaloga i definiše državna pozicija, rekao savetnik predsednika Marko Đurić. Sutra o toj temi na posebnoj sednici parlamenta

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u toku je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj članovi Odbora razmatraju Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, koju je podnela Vlada Srbije.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da će usvajanje rezolucije o osnovama za političke pregovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini trasirati i obavezati Vladu Srbije da sporazumi koji budu dogovoreni u dijalogu sa Prištinom budu u skladu sa tim dokumentom.

Tehnički i politički dijalog sa Prištinom treba da bude usmeren na cilj da se stvori autonomija zajednice srpskih opština što će pored ostalog biti garancija za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić predstavljajući rezoluciju na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju. "Nema nijednog političkog ni ljudskog razloga da vladu ne ohrabrimo i da podržimo u ostvarivanju ovih ciljeva. Rešenja koja budu dogovorena moraju do kraja biti usklađeni sa ciljevima ove rezolucije" rekao je Đurić.Rezolucija je, kako je dodao, ključni politički dokument kojim se utire put za nastavak dijaloga i definiše državna pozicija.

"Po prvi put od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju Srbija izlazi sa jasnim, celovitim i sveobuhvatnim planom koji zadovoljava minimum interesa obe strane" naveo je Đurić i dodao da ciljevi u rezoluciji omogućavaju očuvanje ustavnog uređenja i opstanak naše zajednice na Kosovu i Metohiji.Uz napomenu da ti ciljevi nisu na uštrb nijedne zajednice na Kosovu i Metohiji i da svima pružaju mogućnost da očuvaju svoje političke interese, Đurić je rekao da predložena rezolucija pruža šansu Srbiji da će od nas zavisiti da li ćemo je iskoristiti a i da Priština ima "jako mnogo da dobije iz tog dokumenta".

On je dodao, povodom spekulacija o razlikama u odnosu na ranije tekstove, da su preformulisane pojedine odredbe tako da se politički dijalog nastavi, a da njegovi rezultati budu u skladu sa rezolucijom."Za one koji će reći da su ovi zahtevi maksimalistički moram da kažem da Priština može jako mnogo da dobije iz ovog dokumenta, a za one koji će možda pomisliti da je cilj postavljen suviše nisko kažem da u ovom trenutku nije moguće izboriti ništa bolje za našu zajednicu" rekao je Đurić.

Obradović: Rezolucija o Kosovu je državno pitanjeMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je da pitanje Kosova i rezolucije o Kosovu nije partijsko, već državno pitanje i da će sutra taj dokument, kada ga usvoji parlament, biti obavezujući za sve. "Pitanje Kosova i rezolucije nije partijsko pitanje već državno, izražava jedinstvo predsednika države i vlade i utvrđuje državnu politiku. Kada ovaj dokument sutra bude usvojen biće obavezujući za sve, biće osnov državne politike i obavezu da ga sprovode imaće svi", rekao je Obradović na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju. Obradović je podsetio da je u Vladi Srbije rezolucija usvojena jednoglasno i naglasio da ona sadrži ustavna rešenja i opredeljenja vlade da ih zastupa, kao i kontinuitet politike prema Kosovu s obzirom na činjenicu da je parlament i u ranijim godinama razmatrao pitanje Kosova i Metohije.

Predlog rezolucije o osnovnim principima za političke razgovore s privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji sutra će biti i jedina tema posebne sednice parlamenta, zakazane za 11 sati.

Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije najavile su amandmane, a LDP je saopštio da će glasati protiv.

Rezoluciju će u parlamentu predstaviti predsednik Vlade Ivica Dačić, a poslanicima će se obratiti i predsednik države Tomislav Nikolić.

Čućemo stavove partija i amandmane, a Srbija će konačni tekst jedanaeste Rezolucije o Kosmetu dobiti pre nastavka briselskih razgovora, 17. januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track