Hladne glave da reše problem sa spomenikom

Veljko Odalović

Hladne glave da reše problem sa spomenikom

Politika -

BEOGRAD - Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da će država morati da reaguje zbog podizanja spomenika poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu, izrazivši nadu da će se ovaj problem rešiti.Podizanje spomenika pripadnicima OVPBM je mimo zakona i propisa i "državni organi su već preduzeli određene mere i dali određene instrukcije za postupanje lokalne samouprave", dodao je Odalović.

Odalović smatra da postoje krugovi i pojedinci koji "žele da održe kontinuitet nestabilnosti na tom delu teritorije Srbije i priželjkuju nove incidente, sukobe i probleme", ali da "glas razuma koji dolazi iz međunarodne zajednice govori o tome da se neće dozvoliti izazivanje nove krize i problema".

Odalović je izrazio nadu da će se problem s postavljanjem spomenika u Preševu rešiti "hladne glave".On je naglasio da je država u obavezi da reaguje, jer se njeni zakoni i propisi na njenoj teritoriji moraju poštovati.Odalović je ocenio da "pomalo euforično" albanski odbornici sa juga Srbije traže podršku na stranama na kojima ih, kako kaže, neće dobiti.

"Njihovo pozivanje ka Prištini, ka Albaniji, ka nekim teritorijama, ka nekim zemljama koje su jednostavno van mandata da o tome odlučuju je nešto što govori o tome da i oni traže određenu izlaznu strategiju", istakao je Odalović.

On je izrazio uverenje da će se problem rešiti zahvaljujući zajedničkom nastupu i predstavniku međunarodne zajednice, ali i porukama koje država šalje i prisustvom države kroz Koordinaciono telo i kancelariju.

Upitan o protekloj poseti delegacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbiji, Odalović je rekao da je vlada pripremila sve okvire za potpisivanje sporazuma i da je dobro što se Srbija otvara ka značajnim i ekonomski moćnim tržištima.

Prema njegovim rečima, otvara se mogućnost investiranja u Srbiju i napravljen je širok okvir za međudržavni dogovor iz koga će se prepoznati interes u oblasti zdravstva, prosvete, saobraćaja, infrastrutkure, privrede, poljoprivrede i ostalih grana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track