Danas nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

Rešenje za Kosovo

Danas nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

Politika -
Radne grupe je sa beogradske strane predvodio Dejan Pavićević uz prisustvo šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina i predstavnika kosovskih Srba Krstimira Pantića i Slaviše Ristića, a sa prištinske Edita Tahiri

BRISEL - Tehnički dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen danas u Briselu. Zamenik šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić najavio je da će predstavnici Beograda insistirati na tome da Priština ne zahteva da se novac sliva u kosovski budžet, "ukoliko se bude dogovorilo da se plaćaju carinske takse, već da ide na račun u nekoj inostranoj banci ili neki drugi račun, kako god se budu dve strane dogovorile".

"Taj novac bi se koristio za infrastrukturne projekte na severu", rekao je za Radio televizju Srbije Pantić, koji smatra da bi trebalo razgovarati i o finansiranju administacije UNMIK-a na severu Kosova.

"Mi smo na vreme upozorili međunarodnu zajednicu da ćemo generalnog sekretara (UN) smatrati odgovornim za tenzije do kojih će sasvim sigurno doći na proleće ukoliko UNMIK prestane s radom", kazao je Pantič.

On je naveo da je "objašnjenje da će UNMIK zadržati izvršnu ulogu i nastaviti da radi u punom kapacitetu nemoguće, jer sa nekoliko službenika ne može da odgovori svim zadacima koji će pred nju biti postavljeni".

Radne grupe Beograda i Prištine, posle razgovora u četvrtak i petak prošle nedelje, rastale su se bez izjava za medije, a Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton pod čijim posredstvom se dijalog i odvija, saopštila je da je postignut "izvestan napredak".

U Briselu očekuju da se tehnički razgovori nastave i u sredu. Radne grupe je sa beogradske strane predvodio Dejan Pavićević uz prisustvo šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina i predstavnika kosovskih Srba Krstimira Pantića i Slaviše Ristića, a sa prištinske Edita Tahiri.

Cilj tehničkog dijaloga, tokom koga se razmatrao problem carinjenja robe namenjene severu Kosova na nedavno uspostavljenim prelazima na administrativnoj liniji, bio je priprema terena za novu rundu razgovora na najvišem nivou, koja je zakazana za 17. januar.

Tada bi u Briselu trebalo da se sastanu predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja