Opštine u RS opustošene nakon vladavine Dodikove stranke
Foto: Glas Srpske

Bankrot

Opštine u RS opustošene nakon vladavine Dodikove stranke

Politika -
Novi načelnici suočavaju se da ogromnim problemima i gubicima koji su višestruko veći od godišnjih opštinskih budžeta

Više opština u Republici Srpskoj u kojima je do poslednjih izbora na vlasti bio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je pred bankrotom.

Novi načelnici suočavaju se gubicima koji su višestruko veći od godišnjih opštinskih budžeta. Problem je i prekomeran broj zaposlenih u administraciji, koji su primani po partijskoj osnovi kao sigurno biračko telo.

Gradiška, Srbac i Kneževo samo su neke od opština RS koje su, nakon vladavine SNSD, pred totalnim ekonomskim i finansijskim kolapsom. Dugovi koje je ostavila prethodna garnitura vlasti dva do tri puta veći su od lokalnih budžeta.

Jedna od najzaduženijih opština je Gradiška. Novi načelnik Zoran Latinović pojašnjava da na otplatu kredita opština troši 17,96 odsto budžeta.

"Preko 35 miliona dugoročnih kreditnih obaveza i dugoročnih obveznica, preko osam miliona napravljenih kratkoročnih obaveza. To na budžet od nešto preko 20 miliona jeste strahovito opterećenje", rekao je Latonović.

Slično stanje je i u Srpcu tako da su nasleđena dugovanja tri puta veća od opštinskog budžeta.

"Krediti dugoročni su 15,5 miliona maraka, kratkoročne obaveze su 2,5 miliona i budžetski deficit je tri miliona maraka", kaže načelnik opštine Drago Ćirić.

Osim dugovanja, prethodna lokalna garnitura vlasti čak je i frizirala pravo stanje stvari. "Za eleketričnu energiju kad smo došli rekli su da duguju 300 i nešto hiljada, a dugovi za struju su preko 727.000", navodi Ćirić.

Lokalni funkcioneri SNSD na gorivo su trošili nemilice, pa je dug u Srpcu, samo po tom osnovu 40.000 maraka. U toj maloj opštini, mesečni troškovi mobilnih telefona lokalne administracije iznosili su između četiri i pet hiljada maraka. Osamdeset i osam radnika je na budžetu opštine, a prema standardima Evropske unije, u odnosu na broj stanovnika, trebalo bi da ih bude oko 30.

Osim lokalne vlasti, krivac za takvo stanje je i Vlada RS koja je dozvolila komotan limit zaduženja opštinama od 18 odsto vrednosti prošlogodišnjeg budžeta.Osim dugovanja, veliki problem po lokalnim zajednicama bila je i netransparentnost trošenja.

Zbog takve situacije novi načelnici već su posegnuli za radikalnim merama: drastično se režu troškovi telefona, goriva i reprezentacije, smanjuju se plate zaposlenima u opštini, a jedan broj administrativnih radnika biće i otpušten. I pored toga, ipak ostaje neizvesno da li će opštine preživeti dugogodišnje pustošnje SNSD-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track