Nikolić sa predsednikom Urugvaja

Nikolić sa predsednikom Urugvaja

Politika -
Predsednik Srbije u razgovoru sa svojim urugvajskim kolegom konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje na izvanrednom nivou i zahvalio se na podršci Urugvaja očuvanju teritorijane celovitosti Srbije

SANTJAGO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Santjagu, pred početak samita latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije, sa predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom, a popodne ga očekuju razgovori sa drugim svetskim državnicima, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa svojim urugvajskim kolegom konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje na izvanrednom nivou i zahvalio se na podršci Urugvaja očuvanju teritorijane celovitosti Srbije.

Muhiko je istakao da je dobro upoznat sa problemima sa kojima se Srbija suočava i podvukao da je saradnja njegove zemlje sa Srbijom, naročito u tehnologiji proizvodnje hrane, na uzlaznoj putanji.

Dve zemlje imaju preko deset ugovora koji pokrivaju različite oblasti saradnje, a istaknuta je mogućost tešnje saradnje naučnih instituta Srbije i Urugvaja.

Urugvaj kao najveći proizvođač hrane u Latinskoj Americi ima potrebu da unapredi tehnološke procese obrade, u čemu Srbija može imati bitnu ulogu.

Susret sa urugvajskim predsednikom je prvi u nizu bilateralnih sastanaka koje će Nikolić danas imati u glavnom gradu Čilea, u kome se, na samitu posvećenom održivom razvoju i promovisanje socijalno odgovornih investicija i investicija koje doprinose zaštiti čovekove okoline, okupilo 45 svetskih lidera.

Nikolića danas očekuje i susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Srpski predsednik će takođe razgovarati sa predsednikom Kube Raulom Kastrom, predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom i premijerom Portugalije Pedrom Pasušem Koeljom.

Kasnije danas Nikolić će prisustvovati otvaranju samita, a zatim i zvaničnoj večeri koju priređuje predsednik Čilea Sebastijan Pinjera, sa kojim je Nikolić sinoć imao bilateralni sastanak. U delegaciji koju predvodi predsednik Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savetnik predsednika Marko Đurić.

Na samitu, pored Merkelove, učestvuju i drugi evropski zvaničnici, uključujući predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track