Završena rasprava o zakonu u poljoprivredi

Poslanici gotovi za danas

Završena rasprava o zakonu u poljoprivredi

Politika -
Poslanici su raspravljali o više od 100 amandmana na predloženi zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a glavna tema rasprave bile su podsticaji za mleko

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je rad, a poslanici će i sutra u sredu debatovati o amandmanima koji su podneti na predložene zakone.

Poslanici su raspravljali o više od 100 amandmana na predloženi zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a glavna tema rasprave bile su podsticaji za mleko.

Poslanici DS i DS S predložili su da potpuno bude ukinuto ograničenje, koje bi po predloženom zakonu bilo 3.000 litara mleka koje proizvođač mora da preda po kvartalu da bi dobio premiju, SVM je za smanjenje tog limita na 2.000 litara, dok poslanik SNS Marijan Rističević smatra da treba da iznosi 1.200 litara.

Usvajanje predloženog rešenja, kako su istakli tokom pretresa amandmana na Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, dovešće do smanjeja stočnog fonda i destimulacije proizvodnje mleka.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je objasnio da je osnovni cilj podsticaja pre svega povećanje kvantiteta i kvaliteta proizvodnje mleka.

On je, pored ostalog, rekao i da oni koji imaju dve krave mogu da iskoriste drugi vid podrške, među kojima su krediti države i lokalnih samouprava i da tako kupe treću i četvrtu kravu, da se bave poljoprivredom i povećaju kvalitet i kvantitet svojih proizvoda.

"I dalje ostajem pri tome da mi treba da pospešujemo tržišnu utakmicu, da treba da pospešujemo kvantitet i kvalitet, a ovi ljudi koji to ne mogu da ostvare treba da budu predmet nekog drugog zakona", rekao je ministar.

Razmotreno je i oko 20 amandmana koji su podneti na predloženi zakon o državnoj pripadnosti i upisu plovila.

Poslanici će u sredu debatovati u pojedinostima o predloženim zakonskim izmenama o zaštiti vazduha, o platama u državnim organima i javnim službama, o trgovini i o žigovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track