Vilhelm: Kosovo u UN nije uslov, ali ga ne blokirajte
Foto: KURIR

Ambasador Nemačke

Vilhelm: Kosovo u UN nije uslov, ali ga ne blokirajte

Politika -
Diplomata smatra da Srbija u krajnjoj liniji i ne može da blokira ulazak Kosova u UN, jer ako Kosovo jednog dana podnese takav zahtev o tome odlučuje Generalna skupština

BEOGRAD - Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je da saglasnost Srbije sa članstvom Kosova u UN nije uslov koji je postavljen srpskim vlastima.

"Naravno, to se odnosi na ovde i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador je potom dodao i da Srbija u krajnjoj liniji i ne može da blokira ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, jer ako Kosovo jednog dana podnese takav zahtev o tome na predlog Saveta bezbednosti odlučuje Generalna skupština UN.

Upitan da li među nemačkim strankama od kojih se može očekivati da formiraju vladu posle izbora ove godine postoje različiti stavovi po pitanju članstva Srbije u EU, Vilhelm je rekao da misli da među njima ne postoje znatne razlike po tom pitanju.

"S druge strane, postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka da proces evropskih integracija ne može biti posmatran kao uspešno završen sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice Unije", kaže nemački ambasador.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track