Svađa u Skupštini zbog Južnog toka

Ko je gazda

Svađa u Skupštini zbog Južnog toka

Politika -
Poslanik LDP napisao da bi poštenije bilo da je vladajuća većina napisala zakon koji dozvoljava "Gaspromu" i ruskoj strani da "uđe tenkovima u Srbiju i zauzme je

BEOGRAD - Popodnevnu raspravu o predloženom zakonu o "Južnom toku" obeležila je debata poslanika SNS, DSS, DS i LDP, posle tvrdnje liberala da bi bilo poštenije da je vladajuća većina napisala zakon koji dozvoljava "Gaspromu" i ruskoj strani da "uđe tenkovima u Srbiju i zauzme je, pošto će to biti praktična posledica usvajanja tog zakona".

"To je i direktna posledica inicijalnog problema ugrađenog u energetski sporazum - odnos vlasništva i tako strašna neravnopravnost dve strane”, rekao je poslanik LDP Bojan Đurić. Uz napomenu da od minstarke energetike Zorane Mihajlović, koja brani zakon u skupštni, ne očekuje da ponavlja argumente koje je imala pre godinu i po, kada je bila u opoziciji i kada je usvajan zakon, Đurić je rekao da će druga država biti vlasnik svega što će proisteći iz projekta "Južni tok”, na identičan način kao što je to slučaj u NIS, gde je većinski vlasnik "apsolutni gazda svega u tom preduzeću”.

Đurić smatra i da će Srbija, ukoliko zakon bude usvojen, biti fizički podeljena na dva dela, da će će sa leve i desne strane biti teritorija Srbije, a u sredini teritorija u vlasništvu druge države, upozorivši istovremeno da je u pitanju i svojevrstan bezbednosno-vojni objekat. "Niko neće moći da mu priđe, jer je to normalan legitimni interes većinskog vlasnika, a to nije Srbija. Srbija nije ni ravnopravni vlasnik ”, rekao je Đurić i podsetio da Rusija i Nemačka nisu postigle ozbiljno strateško višedecenijsko partnerstvo tako što su se o tome dogovarale radne grupe, povremena i privremena radna tela, već politički vrhovi i političke elite tih zemalja.

Jedan od bivših kancelara Nemačke, dodao je Đirić, prešao je da radi za "Gasprom” kada je završio političku karijeru, ali je iza sebe ostavio jasno uređene odnose "u kojima Nemačka nije rob, kao što je Srbija rob u energetskom sporazumu sa Ruskom Federacijom". Njegov partijski šef Čedomir Jovanović poručio je da vladajuća koalicija ne može da očekuje podršku LDP i da njihovi poslanici ne govore o ruskom menadžmentu i o novcu koji će biti uplaćen u budžet, već o "svemu onome što je Srbiji oduzeto zbog politikanstva, demagogije i otimanja za stolicu, nepostojanja elementarnog reda i sednica vlade u izbornoj noći".

"Ko je sazvao tu sednicu, da li je sazvao predsednik ili neko drugi, (nekadašnji premijer Vojislav) Koštunica sazvao sednicu vlade u petak, pred izbore u nedelju”, upitao je Jovanović i dodao da se Srbija "obavezala na monopol koji smo preneli drugoj državi”. On je šefu poslaničke grupe DS Borislavu Stefanoviću poručio da je način na koji je vlada njegove stranke prodala NIS isti način na koji su vodili i državu. Stefanović mu je odgovorio da je bio samo jedan od 30 ljudi koji su bili uključeni u pregovore o NIS, pored najboljih stručnjaka.

"Razumem da vam je stran koncept koji nije Fidelinka, ali nije isto voditi privatnu kompaniju i državu, a davno ste vodili državu. Postoje značajne razlike”, poručio mu je Stefanović, na šta je Jovanović odgovorio da mu je žao "što gubi vreme sa njima, umesto da radi nešto korisno u Fidelinki”.

U debatu se uključio i poslanik DSS Dejan Mihajlov, rekavši da se, kada je reč o energetskom sporazumu sa Rusijom, vodilo računa o svemu i da ne misli da je na bilo koji način Srbija tim projektom ugrožena. Povoda da se javi imao je i šef poslanika naprednjaka Veroljub Arsić, pošto je Đurić vise puta ponovio da je jedna poslanica DS rekla da će ta poslanička grupa glasati za predloženi zakon, na šta mu je Arsić odgovorio da se SNS ne dogovara sa DS i poručio demokratama da, ako hoće da glasaju za predlog nekog zakona, na to imaju i pravo, kao što je legitimno pravo LDP da koristi situaciju u DS da bi sticala političke poene, jer imaju, ocenio je, slično ili isto biračko telo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja