Delevićeva: Čekamo nemački signal za datum

Uoči puta u Nemačku

Delevićeva: Čekamo nemački signal za datum

Politika -
Državi vreme curi i pregovori s Prištinom, ali i diplomatske aktivnosti moraju da budu maksimalno intenzivirani, šef Odbora za evropske integracije

BEOGRAD - Šef Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Milica Delević izjavila je da građani Srbije zaslužuju da u junu dobiju datum za početak pregovora sa EU i da sledeće nedelje očekuje pozitivne signale iz Nemačke.

Delevićeva, kao član državne delegacije koja će sledeće nedelje posetiti Berlin i razgovarati s nemačkim zvaničnicima, uverena je da će ti razgovori biti iskreni i otvoreni.

"Iznećemo nemačkim zvaničnicima šta je sve Srbija do sada uradila u reformama. Verujem da ćemo dobiti pozitivan impuls kako bi država nastavila ceo proces u pozitivnom smeru", kazala je Delevićeva.Na pitanje da li se može desiti da u Berlinu dobijemo i nove kosovske uslove, koji su do sada bili skriveni i nevidljivi, ona podseća da su uslovi Evropske komisije javni, poznati i da tu nema nikakvih promena.

"Iskazana je potpuna saglasnost unutar EU oko uslova koje Srbija treba da ispuni da bi dobila datum za početak pregovora", precizirala je Delević. Ona, međutim, ukazuje da državi vreme curi i da pregovori sa Prištinom, ali i diplomatske aktivnosti države moraju da budu maksimalno intenzivirani.

Upitana do kada Beograd mora da ispuni ključni uslov - "normalizaciju odnosa sa Prištinom”, da bi stigla pozitivna ocena, Delević navodi da je prvo "prolazno vreme” preporuka EK o napretku dijaloga Beograda i Prištine i o reformama u Srbiji koja će biti doneta u aprilu. Ona napominje da je važno da taj izveštaj bude jasan i pozitivan prema Srbiji, jer bi to otvorilo vrata i za dobijanje datuma u junu.

Na pitanje da li i posle pozitivne preporuke Evropske komisije, Nemačka u junu "zategne”, Delević ocenjuje da je na Srbiji da se usredsredi na dijalog i reforme, kako bi izveštaj EK bio što povoljniji, a "kako će koja država da glasa, to ćemo da vidimo".

Delevićeva smatra i da su predimenzionirane ocene o uticaju predstojećih parlamentarnih izbori u Nemačkoj na odluku te zemlje o datumu pregovora za Srbiju, kao i da se o tome više priča u Beogradu."Činjenica je da će i nemački političari tokom ove godine biti više obuzeti unutrašnjim pitanjima svoje zemlje nego procesom proširenja EU, ali to samo po sebi ne znači da će "spustiti rampu" na evropski put Srbije, kako se to ponekad spekuliše", zaključila je Delević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track