SKUPŠTINA: Žestoko o smeni Nate Mesarović

Poslanici polomili koplja

SKUPŠTINA: Žestoko o smeni Nate Mesarović

Politika -
Selaković je, kao član V S S obrazložio predlog tog tela i istakao da ne treba raspravljati o odlukama Ustavnog suda koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojih je Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda

BEOGRAD - U Skupštini Srbije vodila se žustra rasprava o predlogu Visokog saveta sudstva (V S S) o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović. Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je odluka o prestanku funkcije Nate Mesarović "potpuno legitimna", dok su opozicioni poslanici, iz Demokratske stranke (DS) i Liberalno-demokratske partije (LDP) istakli da je smenjivanje političko i da predstavlja "pravno nasilje".

Selaković je, kao član V S S obrazložio predlog tog tela i istakao da ne treba raspravljati o odlukama Ustavnog suda koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojih je Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda. LDP, DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara su najavili da neće glasati za odluku o prestanku funkcije Nate Mesarović.

Poslanik DS Nenad Konstantinović je rekao da ta odluka znači rušenje demokratskog poretka i da će biti predmet rasprave pred Savetom Evrope. Predsednik LDP Čedomir Jovanović je ukazao da u Skupštinu nisu došli oni koji stoje iza te inicijative:

"Ovu inicijativu je pokrenuo Vladimir Cvijan, tražeći od Ustavnog suda da oceni član zakona po kojem mi danas raspravljamo. Onda ste se vi, kao ministar, potrudili da u tipičnom odnosu koji ste uspostavili sa Ustavnim sudom omogućite pravnu egzekuciju zbog političke nepogodnosti predsednice Mesarović".

Jovanović je upitao ministra pravde zašto se priključio tom predlogu:

"Vi tu inicijativu niste pokrenuli, pokrenuo je poslanik Cvijan - čovek koji je u ličnom sukobu sa predsednicom VKS, čovek koji jedan dan može da bude sekretar predsednika Tadića, a drugug dana da bude visoki funkcioner vaše stranke (SNS). To govori o njemu, o Tadiću, i o vama", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović kazao je u raspravi da je Nata Mesarović osudila ubice Zorana Đinđića i da se budi sumnja da neko možda vodi "lični rat s tom ženom". Obraćajućis e ministru pravde Stefanović je rekao:

"Vi ste predstavnik izvršne vlasti, razuverite nas. Kažite javno da to nije tačno. Recite da volite što je osudila ubice Zorana Đinđića. Da li smete to da uradite? Bojim se da ne smete".

Ministar Selaković je rekao da je zadovoljan što su kažnjene ubice Đinđića.

"Nemam apsolutno nikakav problem da to kažem i onaj ko bi imao problem da to kaže, imao bi problem sa samim sobom jer to je bio pucanj u Srbiju", rekao je Seleković.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije Milica Radović ocenila je da je Nata Mesarović "karika u nizu odgovornih za krah reforme pravosuđa".

"Insistiranjem na njenoj odgovornosti, zabašuruje se odgovornost onih koji su zapravo odgovorni za krah pravosuđa, a to je DS i njen ministar pravde Snežana Malović", rekla je Radović.

Poslanici vladajuće koalicije su najavili da će podržati odluku da prestane mandat Nate Mesarović jer se time poštuje odluka Ustavnog suda koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojeg je ona bila izabrana za predsednicu Vrhovog kasacionog suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track